НовостиСело

Бесплатна кућа од државе за оне који се определе за живот на селу

Министарство за бригу о селу расписало је јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом, за који је из буџета Србије издвојено 500 милиона динара. Право учешћа имају особе млађе од 45 година, које нису власници или сувласници непокретности у Србији, осим пољопривредног земљишта.
Сви заинтересовани грађани који испуњавају услове за овај програм, неопходно је да се најпре пријаве у локалној самоуправи. У моменту подношења пријаве они који конкуришу за бесповратна срества за куповину сеоске куће не смеју да имају било каквих неизмирених доспелих обавеза по основу пореза и доприноса.

Сеоска кућа са окућницом, за чију куповину подносиоци пријаве конкуришу, мора да испуњава основне услове за живот и становање. То значи да је безбедна за становање, да поседује неопходну инфраструктуру – канализацију, воду и струју.

Према речима запослених у локалној самоуправи, интересовање грађана за овај програм је велико.

Новац ће бити додељен по редоследу поднетих пријава, а најкасније до 1. новембра. Будући власници сеоских кућа неће смети да је продају у наредних десет година, нити смеју да је стављају под хипотеку током пет година од склапања купопродајног уговора. Такође, кућа мора да буде осигурана десет година од момента усељења.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *