Градови СрбијеНовостиСелоТуризам

Ресавска пећина- мистична лепота на 20км од Деспотовца

Ресавска пећина се налази у источној Србији, на подручју Горње Ресаве, 20 км од Деспотовца. Смештена је у кречњачком брду Бабина глава на надморској висини од 485 м.

Једна је од најстаријих пећина у нашој земљи, пошто је стара 80 милиона година, а старији накит се процењује на око 45 милиона година. Њено стварање почело је пре великог леденог доба хемијским и механичким радом реке понорнице у кречњачкој геолошкој подлози.

Ова пећина је откривена 1962. године, иако су за њу и раније знали чобани који су се у пећину склањали са овцама да би се заштитили од невремена. За посетиоце је отворена 1972. године. Пећина је укупно дуга 4,5 км, детаљно је истражено 2830 м, а за посетиоце је уређено око 800 м. Температура у Ресавској пећини је иста током целе године и износи +7°Ц, док влажност ваздуха варира од 80 до 100%.

Унутрашњост пећине је богата бројним и разноврсним дворанама, каналима, галеријама, стубовима, сталактитима, сталагмитима, драперијама и окамењеним водопадима. Пећински накит присутан је већ на самом улазу. Настао је растварањем калцијум карбоната, а боја зависи од минерала кроз који је прошла вода. Може се наћи у три боје: црвеној (од оксида гвожђа), белој (од кристалног калцијума) и жутој (од примеса глине).

Ресавска пећина је добила статус заштићеног споменика природе, укључујући и непосредну околину површине 11 хектара.

Извор фотографије: Prinscreen Facebook

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *