Ћуприја добија нове туристичке садржаје реконструкцијом римског локалитета Хореум Марги

Хореум марги, некадашњи римски урбани центар из 4. века нове ере, који се налази на територији општине Ћуприја, ускоро добија  нове садржаје. Поред тога, очекује се и наставак арехолошких испитивања на овом значајном локалитету.

Влада Републике Србије недавно је донела решење према којем се утврђује јавни интерес за експропријацију земљишта и објеката у циљу изградње и реконструкције музеја на простору катастарске општине Мијатовац. Како је објаснио Новак Новаковић, директор музеја Хореум Марги у Ћуприји, ово решење се односи  на парцелу где ће се вршити истраживања и реконструисати пронађени археолошки остаци.

– У оквиру заштите куле североисточног града, урадиће се објекат који је реконструкција те куле. У тој експропријацији земљишта, на том простору, требало би да се раде археолошка ископавања пошто се то налази на самом локалитету – рекао је Новаковић за портал еКапија.

И сам локалиет је значајна туристичка атракција. Реконструкција куле и нова истраживања имају за циљ да се повећа атрактивност овог римског града и у наредном периоду изграде нови садржаји.

– У зависности од тога шта се буде нашло на делу који ће бити истраживан у наредном периоду, биће изграђен један мали археолошки парк, који ће имати различите садржаје. То има јако велики потенцијал, видећемо тачно који ће садржаји бити реализовани у оквиру локалитета – рекао је Новаковић.

У оквиру овог пројекта планирана је и реконструкција зграде музеја која неће значајно променити изглед постојећег објекта, али ће се радити пуно на ентеријеру, новој поставци и новим садржајима на локалитету.

Пројекат реконструкције локалитета Хореум Марги још увек није у потпуности завршен. У наредним данима очекује се реализација, на основу које ће бити направљен план будућих активности и одредиће се колико финансијских средства ће бити инвестирано.

Извор слике: muzejcuprija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *