СелоТуризам

Левач- Прелепи крај Шумадије и Поморавља

Левач је део Шумадије, а у исто време и један од најпитомијих делова централне Србије. Налази се између Јухора на истоку и Гледићких планина на западу, и Црног врха на северу. Природне потенцијале чине брежуљкасти предели између Јухора и Гледићких планина, затим чисти извори, реке, клисуре, лековито биље, дивљач.
Гледићке планине, на чијим обронцима се простире Левач, пружају се у правцу Трстеника на југу и Крагујевца на северу дужином од 35-40 км, затим Рековца на истоку и Груже на западу. Просечна ширина Гледићких планина износи око 20 км, те ове планине заузимају око 800 км². Осим што заузимају велико пространство, Гледићке планине су, поред Рудника, највише у Шумадији. Њихов највиши врх је Самар (922 м).
Иначе, од десетак шумадијских планина, ове планине се сматрају најлепшим, пре свега због њхових природних лепота, реткости и знаменитости. Део Гледићких планина, на простору општине Рековац, највише карактеришу бројне живописне клисуре које усецају Каленићка и Жупањевачка река, као и река Дуленка.
Овај простор, у облику левка, окружују реке Гружа, Лепеница, Белица и Темнић. У српској историји први пут се помиње крајем 12. века. Од Византије ослобођен је 1183. године, за време владавине Стефана Немање. Назив му је дао, како каже предање, кнез Лазар Хребељановић, јер се налази с леве стране Велике и Западне Мораве. Заклоњен планинама и посматран са висине личи на велики левак, а цео овај крај познат је по воћарима и виноградарима који за претакање ракије и вина употребљавају левак.

Општина Рековац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *