Градови СрбијеЕко свестНовостиСелоТуризам

Мојсињске планине и Сталаћка клисура ускоро постају заштићена подручја?

Светска организација за заштиту природе и Организација за политичку екологију „Полекол” упутиле су иницијативу општинама Ћићевац и Ражањ и граду Крушевцу да Мојсињске планине и Сталаћку клисуру прогласе за заштићено подручје.
Горан Секулић из Светског фонда за природу, у разговору за Радио Београд 1 каже да би то било важно из пуно разлога.
„Здрави природни екосистеми омогућавају заштиту биодиверзитета- биљака, животиња и њихових станишта, али исто тако пружају тзв. екосистемске услуге од којих човек има директну добробит. Ту се пре свега мисли на чист ваздух, воду, здраво земљиште и микроклиму“, објаснио је саговорник Магазина на Првом.

Опис фотографије није доступан.


Иначе Србија има мали проценат заштићене територије, мање од 8%. Ово би било прво заштићено подручје уз Велику и Јужну Мораву.
Сталаћка клисура са Јужном и Великом Моравом чини еколошку кичму Србије, напомиње Секулић.
Због природе овог подручја не би била нужна строга заштита која би ограничавала људску активност.
Суштина је да се омогући одрживи развој. У овом случају то би значило развој многих делатности, попут туризма, што би било од помоћи и тамошњем становништву.
Прва иницијатива за заштиту овог подручја покренута је била још 2013. године, али је негде застала. За сада постоји позитиван наговештај из општине Ћићевац.
„Локални планови већ препознају вредности овог подручја, па то чини реалним очекивање да би се ускоро могло кренути у поступак заштите“, каже Горан Секулић.

Извор фотографија: Printscreen Facebook

Општина Ћићевац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *