Новости

СУТРА ЈЕ БОГОЈАВЉЕЊЕ: Један од 15 највећих празника, а за неудате девојке важи ЗАНИМЉИВ обичај

Православни верници славе сутра празник посвећен чину Исусовог крштења и изласка из реке Јордан, када му је на раме слетео Дух Божији у облику голуба – као симбол чистоте, кроткости и човекољубља. Својим крштењем Исус означио је почетак своје проповеди.

Богојављење један је од петнаест највећих хришћанских празника, који представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију. Тога дана се, после крштења Исуса Христа у реци Јордан, које је обавио Јован Крститељ, Свети Дух у виду голуба спустио на раме Исусово и зачуо се глас Бога Оца с Неба. Тако се Бог јавио у три личности: Оца, Сина и Светог Духа.

ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА

Отварање небеса најпознатији је обичај везан за Богојављенску ноћ. Наиме, верује се да се дан пред Богојављење, тачно у поноћ, отварају небеса. Том приликом треба да се погледа небо и замисле жеље, за које се верује да ће се сигурно остварити.

Обичај је да неудате девојке вече пред Богојављење ставе огледалце испод јастука, пошто се верује да ће тако сањати младића за кога ће се удати.

У неким крајевима постоји обичај да на Богојављенско јутро младе девојке одлазе до нетакнутог извора воде, баце у њега неколико зрна пшенице или неке друге житарице и кажу: “Како иде вода, тако да иде и берићет у наше њиве”. Затим захватају воду и носе је својим укућанима. Понегде се још сачувао и обичај да укућани попију мало те воде преко секире, јер се верује да ће се на тај начин избећи свађа међу њима.

Обичај је у неким крајевима да старије жене на Богојављење воде рачуна о временским приликама и тако предсказују каква ће година бити. Ако, на пример, тог дана буде мраза и снега, верује се да ће година бити родна, а ведро време најављује сушну годину.

Ради бољег здравља у реци се ритуално изводило купање пред само свануће на Богојављење. Овај ритуал су могли да изводе искључиво здрави људи.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *