Градови СрбијеНовостиСелоТуризам

У ВОДУ СЕ УЛАЗИ С ВЕРОМ У БОГА: На Багрданском језеру до Часног крста први допливао Микица Николић

Најхрабрији мештани Поморавског округа на Богојављење су по 20, јубиларни пут, скочили су у ледену воду Багрданског језера код Јагодине да би пливали за Часни крст.
Такмичило се 38 мештана из свих општина Поморавља, а срећу да први стигне до Часног крста је имао Микица Николић из Јагодине.

-За Часни крст пливам већ десет година, а ове године сам успео да први допливам до њега. Пливао сам за свог тринаестогодишњег сина Милана, коме ћу и да предам Часни крст. Сваке године је све лепше и лепше. Штета што напољу није снег, а у води лед, јер би вода била топлија – рекао је Николић.
Најстарији пливач био је Слађан Миленковић (56), који је пливао 19 пута. Он каже да у воду може да се уђе само с вером у Бога и додаје да је некада имао и критичне моменте, али га је Господ увек спасао. Страхиња Петровић (7) је био најмлађи пливач, који је први пут учествовао у овој манифестацији. У ледену воду храбро је скочила и Александра Јанковић (24), која плива четвру годину узастопно, јер је осећај када се скочи у воду невероватан.

-Багрданско језеро налази на простору с којег су потекли Коча Анђелковић, Стеван Синђелић и други јунаци. Због тога је важно да очувамо овај изузетни догађај и да поштујемо традицију наших предака. Велику помоћ нам је пружила јагодинска Ватрогасна бригада, која је чамцем разбијала лед пре него што су такмичари скочили у воду и бринула да сви такмичари сигурно стигну на обалу – исакао је председник Организационог одбора пливања за Часни крст Чеда Вукичевић.
Овогодишњи колачар и домаћин био је Јован Филиповић, припадник Ватрогасно-спасилачке јединице у Јагодини, а славски колач за наредну годину је преузела породица Николић, чији су чланови годинама уназад пливали за Часни крст и помагали у организовању ове традиционалне манифестације.

Извор фотографија: Printscreen You Tube

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *