Градови СрбијеНовости

Параћин добија два моста до краја августа 2023. године

Члан Општинског већа, Саша Ружић, који је испред општине задужен за координацију на пројекту изградње мостова, каже да ће у уторак бити потписан уговор вредан 2,75 милиона евра за изградњу два друмска моста на Црници.

-Велики дан за општину Параћин, донација владе Швајцарске Конфедерације, за изградњу 7 нових мостова, 4 пешачка и 3 друмска. Вредност свих мостова је нешто више од 6 милиона евра, прво се раде 2 друмска, у августу креће изградња моста у улици Боре Петровића (код ЕПС-а) а након завршетка тих радова, почиње изградња најсавременијег моста у улици Краља Петра, у центру града. Рок изградње за ова два моста је 12 месеци, каже Ружић.

Паралелно са два друмска, градиће се и 4 пешачка моста, два плус два, а вредност пешачких мостова је 1,8 милиина евра.
Након изградње датих мостова, очекује се потписивање уговора за друмски мост код фабрике “Чоколенд”. Ширина мостова ће бити око 12 метара.

-Тим пројектом би се заокружила целокупна слика одбране од поплава са пређашњим пројектом који је финансирала Еврропска унија и Аустријска развојна агенција (АДА) у вредности од 4,2 милиона евра. У том пројекту је било укључено санација речног корита Црнице, заштитна ограда за одбрану од поплава као и 4 бујичне преграде у сливу река Црнице и Грзе, објашњава Ружић.
-Параћин је добио најсавременију одбрану од поплава у овим делу Европе, и грађани општине су потпуно заштићени од великих стогодисњих вода. Велико хвала Швајцарској конфедерацији што је имала слуха за општину Параћин и донирала велика финансијска средства, као и Европској унији, додаје Ружић.

На крају, Ружић закључује да ће изградњом нових друмских мостова, који ће изгледати велелепно, Параћин добити још један визеулни бренд, по коме ће бити препознатљив.

Зашто се руше стари мостови а изграђују нови?
-Јавно предузеће “Србија воде” је донело одлуку да стари мостови морају да буду уклоњени, јер немају одговарајућу висину, и пропусну моћ, што је било фатално за грађане Параћина у поплавама које су нас задесиле 2014. године, истиче Ружић.

Izvor: Portal 035

Photo: Printscreen Youtube

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *