Градови СрбијеНовости

Општина Ћуприја рефундира средства за куповину уџбеника првацима

Школе су спремне ушле у нову школску годину. Радује нешто већи број ђака првака, односно предшколаца, који ће наредне године сести у школске клупе –изјавио је Ђрође Нешковић, члан Општинског већа чији је ресор просвета.

Велико интересовање првака и њихових родитеља владало је за ОШ “Вук Караџић”, што је донекле и разумљиво, јер је комплетно реновирана и тренутно пружа најбоље услове за боравак и школовање. Први разред ове школе имаће три одељења са 68 ученика у матичној школи и 12 ученика у подручним одељењима– истакао је Нешковић.

Школа у Батинцу је завршена али се чека технички пријем и употребна дозвола, па се Нешковић нада да од наредне године деца из Батинца неће путовати у Ћуприју.

Основне школе “13. октобар” и  “Ђура Јакшић”  имају по шездесетак ђака првака са подручним одељењима, што заједно чини мало више од 200 првачића на територији општине Ћуприја – додао је већник Нешковић.

Општина Ћуприја је Скупштинском одлуком преузела на себе рефундирање трошкова куповине уџбеника за све ученике који су пошли у први разред основне школе. Нешковић је истакао да пријаве за надокнаду трошкова родитељима за куповину уџеника траје до 30. септембра и да родитељи не треба да брину, јер ће им општина рефундирати та средства.

Када је у питању стипендирање ученика првог разреда средње школе који су уписали дефицитарна занимања, Нешковић је изјавио да пријаве трају до 12. септембра. Стипендије могу да добију и ученици који до 12. септембра пређу у Техничку школу и одлуче се за дрвно-прерађивачки смер, односно метало-прерађивачки смер. Стипендирање траје од првог разреда. Висна стипендије је осам хиљада динара, десет месеци годишње. Он је напоменуо да интересовање за “дуални систем наставе” расте из године у годину, те да, уколико се таква пракса настави, Техничка школа ће повећати своје капацитете за ова занимања.

Гимназија је своје информатичко одељење одавно попунила али је интересовање ученика за општи смер ове године било нешто слабије, па су оформљена два одељења. За смерове Медицинске школе интересовање не јењава, тако да су и ове године тамо капацитети попуњени –додаје већник Ђорђе Нешковић. Од ове школске године ОМШ “Душан Сковран” има подручно одељење у Деспотовцу. Интересовање за упис је било велико и могу да кажем да је одлука о формирању таквог одељења у потпуности била исправна – закључује Нешковић.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *