Градови СрбијеДомаћи производиНовостиСело

Свилајначки пољопривредни сајам привукао рекордни број излагача, а отвара се и нова млекара

Јуче је у Свилајнцу одржан 56. Међународни ресавски пољопривредни сајам, који је привукао рекордни број излагача из готово свих области пољопривредне производње, којих је било више од 120.

Изложба говеда сименталске расе привукла је највећу пажњу посетилаца, а то је био уједно и централни догађај Сајма, јер је ресавски крај препознатљив управо по сточарству са традицијом дугом више од једног века. Домаћини сајма и ове године били су општина Свилајнац и Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика Свилајнац.

Апсолутна шампионка Сајма је крава Хана, власника тридесетосмогодишњег Драгана Тодоровића из Дубља, који је за победнички пехар од општине Свилајнац добио и награду од 60.000 динара. Осим ове награде, Драган Тодоровић освојио је и пехаре за шампионке у категорији јунице и првотелке.  Победнички пехар уручио је председник општине Свилајнац Предраг Милановић, који је овом приликом поручио Министарству пољопривреде и Влади Републике Србије да забране извоз млека:

„Држава мора да забрани извоз млека, а да се производња оријентише на прављење готових млечних производа. На овај начин сви ће имати бенефите, произвођачи ће имати већу зараду и могућност раста производње, а држава ће имати већи приход од ПДВ-а“ – изјавио је Милановић и додао да је Општина Свилајнац данас потписала уговор са фирмом „Мастер Фриго“ која ће у наредне три године у овој општини изградити млекару.

У нову свилајначку млекару биће уложено 3 милиона евра, а оснивањем млекаре и откупног центра у Свилајнцу отвориће се и 30 нових радних места.

За свилајначка села која се претежно баве сточарством ово ће бити значајан бенефит с обзиром на то да ће произвођачи млека имати сигуран откуп и добру цену.

На Ресавском сајму више хиљада посетилаца имало је прилику да види и изложбу оваца, пчелињих производа, пољомеханизације, а своје производе излагали су и произвођачи сточне и хумане хране, домаће радиности, воћа и поврћа.

Photo: Printscreen Facebook

Општина Свилајнац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *