Градови СрбијеНовости

Дан ослобођења Параћина у Првом светском рату

Данас се обележава дан ослобођења Параћина у Првом светском рату. Поводом тог догађаја, Општина Параћин заједно са овадашњим борачким удружењем, организовала је полагање венаца на Споменик мајору Марку Павловићу у порти Цркве Свете Тројице, пре чега ће бити обављена молитва на истом месту, у 10 сати.

ПОСЛЕ борби које су трајале три дана, Параћин је на данашњи дан, 25. октобра пре 104 године по новом календару, ослобођен у Првом светском рату након „трогодишњег робовања под Бугарима“, како је забележио у својој књижици „Катастрофа Параћина“, издатој 1920. године, тадашњи штампар и угледни Параћинац Коста Хаџи Видојковић, касније председник општине Параћин.

Том приликом, порушени су мост и звоник на цркви.

У порти Храма Свете Тројице у Параћину, по коме је тај град препознатљив, налази се споменик мајору Марку Павловићу и осталим његовим саборцима који су погинули приликом ослобађања Параћина, где су и сахрањени.

Програмом свечаности предвиђен је наступ ученика параћинских основних школа и обраћање челника Параћина Владимира Милићевића, као и историчара Марка Пекића.

Овај догађај организује се у сарадњи са „Колом српских сестара“.

PHOTO: SCREENSHOT

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *