Обележен Дан ослобођења Свилајнца у Великом рату

Јуче, 27.10. 2022 године полагањем венаца на споменик Маре Ресавкиње, обележено је 104 године од ослобођења Свилајнца у Првом светском рату.

Српски и француски војници протерали су део немачке 217. дивизије и ушли у град 27. октобра 1918. године. Занимљиво је да је на исти дан 27. октобра 1915. године Свилајнац био и окупиран.

Венце су положили председник Скупштине општине Свилајнац др Дарко Јевтић и члан општинског већа општине Свилајнац Ивана Микић и представници Удружења ратних добровољаца (1912-1918) њихових потомака и поштовалаца “Стеван Синђелић“.

У ослобађању Свилајнца у Великом рату, велику улогу је одиграла француска војска. Не заборавља се ни улазак генерала Шарла Тренијеа на коњу испред своје и српске војске 27. октобра 1918. године. Том приликом у знак захвалности, уручена му је застава, које су ручно израдиле и извезле свилајначке девојке и која је симбол нераскидивог пријатељства два народа.

Споменик жртвама подигнут је 1926. године. На мермерном постаменту урезана су имена и постављене фотографије изгинулих ратника са овог подручја. У ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године. Погинуло је 353 војника из Свилајнца.

Општина Свилајнац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *