НовостиТуризам

Поскупеле су екскурзије ево из којих разлога

У односу на период пре короне екскурзије су скупље за око 30 %, па цене иду и преко минималца. Иако родитељи кажу да је то велики удар на њихов џеп, не желе да ускрате својој деци то задовољство. Из туристичких агенција истичу да су у складу са свим поскупљењима,поскупеле и екскурзије, али да су на то значајно утицали повећање пореза.

Последњи пут екскурзије су реализоване 2019. године, а од тада су се цене много промениле.

За једнодневне излете родитељи морају да издвоје од 4.000 до 6.000 динара, па и више, у зависности од тога где се путује. Они су популарни код свих узраста, а најчешће се обилази Ђавоља варош, Топола, Опленац, Деспотовац, Гамзиград, Јагодина и Београд.

Само завршна година средњих школа може да путује у иностранство па остали разреди обилазе Србију по регионима. Најчешће се обилазе западна и источна Србија и Војводина. Такве екскурзије трају 2 до 3 дана. За два дана родитељи морају да издвоје 12.000 до 14.000 динара, док за три дана екскурзије по Србији то буде и више од 20.000. Велика потражња довела је до тога да нема популарних дестинација, па се обилази сваки део земље и свуда су сличне цене.

Јесен је резервисана за матурске екскурзије које су најпопуларније и најскупље. За седам дана у Италији треба издвојити и до 52.000 динара, па се матуранти често одлучују за Крф који је око 45.000 динара, а у последње време популаран је и Истанбул где се може путовати и за 35.000 динара.

Шта кажу агенције, ЗАШТО СУ ЕКСКУРЗИЈЕ ПОСКУПЕЛЕ ?

Да су цене скочиле кажу и из туристичких агенција. Ипак, директор једне туристичке агенције из Ниша која реализује екскурзије каже да треба разумети шта све утиче на поскупљење, првенствено једног туристичког аранжмана, а затим и екскурзије која се изводе по посебним и строгим законима и правилницима.

У таласу поскупљења, дошло је и до повећања цена горива што највише утиче на превознике. Они су до скоро имали повластице приликом куповине велике количине горива, али их сада више немају јер држава ограничава цену горива па добављачи не дају попуст.

Директор туристичке агенције каже да на цену екскурзије утичу и додатне регулације, попут времена вожње односно одмора возача и техничких прегледа који су у овом случају ригорознији.

У последње две године драстично је порасло интересовање за одмором у Србији, па су и цене смештаја константно расле, а хотели најављују додатна поскупљења на пролеће за око 25 %. Заједно са тим, поскупеле су и улазнице за музеје и друге локалитете у Србији и то за око 50 %.

Највећи проблем су, сматрају из туристичке агенције, дневнице које се исплаћу разредним старешинама које буне и многе родитеље. Одлуку о висини дневница родитељи доносе на родитељском савету, али су агенције дужне да их исплате. Захваљујући наметима државе, како кажу из агенције, они сада морају да плате порезе и доприносе који су скоро исти као и дневница.

Ако нама родитељ уплати 120 динара бруто ми аутоматски плаћамо 20 динара порез и остаје 100 динара. На тих 100 динара исплаћујемо доприносе као на плату. Практично од 120 динара које нама уплате родитељи ми око 64 динара исплаћујемо разредном, а 56 динара су порези и доприноси који се плаћају у државне фондове, попут ПДВ-а, здравственог, социјалног и пензијског осигурања – објашњавају из агенције.

Агенција плаћа дневницу и лекару који прати ученике, а уз то и лекове и собу лекару која мора да буде једнокреветна да би он могао да прима пацијенте, а оне су и до 70 % скупље од двокреветних.

Све ове обавезе прописане су крајем 2019. године али се, због пандемије коронавируса, осећају тек сада кад су екскурзије почеле да се реализују.

Општина Деспотовац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *