Хотел за инсекте у Свилајнцу

Као резултат рада неколико школских одељења, а уз помоћ Природњачког центра Свилајнац, током недавно завршеног Дечијег фимског фестивала КИДС ФЕСТ направљен је “Хотел за инсекте”

Током едукативне радионице деца су научила ствари попут очувања планете и природе, о важности инсеката, њиховом значају за нас и колико је заправо битно да их сачувамо.

„Када направимо кућицу, односно хотел за инсекте, она има одељке различитих површина које затим попуњавамо одређеним материјалима. То могу бити материјали за рециклирање попут хартије, картона, шупљих цигли, црепова, а можемо користити и материјал из природе, попут ситних гранчица, сена, сламе, пиљевине, шишарки четинара, талуске кукуруза. Можемо додати и труле делове дрвећа, њихову кору или избушити дебље делове дрвета како би направили канале различитих промера у које би се завукли инсекти. Овом разноликошћу материјала постижемо да инсекти различитих величина лако могу да се уселе у наш хотел,“ каже Невене Срђевић водич Природњачког центра Свилајнац.

Из Природњачког центра такође наводе да се у сваком тренутку у нашим баштама налази око 2000 различитих вртса инсеката. „Неке су корисне, а неке штетне. Управо овим хотелом за инсекте привлачимо оне „добре“, чиме им нудимо простор за живот и сигурно скровиште, а за узврат ми добијамо башту заштићену од штеточина и уједно подстичемо биолошку разноликост која је од изузетног значаја за екосистем. Наравно, како у баштама, тако и у хотелу имају леп комшијски суживот.“

У биоскопима је тренутно на репертоару француска докуменатрна авантура „ХРАСТ“, као најгледанији документарни филм на 18. КИДС ФЕСТ-у.
Донекле сличан причи о “Хотелу за инсекте” филм говори о једном храстовом дрвету који настањују многобројне породице најразличитијих животиња. Живећи као у стамбеној заједници, оне чине једно право мало друштво које је веома силчно нашем. Кроз различита годишња доба, баш као и људи, оне одрастају, уче се солидарности и преживљавању, и суочавају се са проблемима са својим комшијама.

PHOTO: SCREENSHOT

Општина Свилајнац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *