Градови СрбијеНовости

Лутке из серије коју сви памтимо завршиле на бувљаку

Сви се сећамо добро познате емисије “Лаку ноћ, децо” која је обележила детињство деведесетих.

Малишана нису могли да заспу док неби одслушали ођавну шпицу након које су утонули у миран и безбрижан сан “И у соби на белом јастуку, и у шуми покрај старог пања, сви под образ ил’ шапу ил’ руку, дошло време да се лепо сања”.

Оно по чему је ова емесија још запамћена јесу чувене лутке које су биле животиње које су живеле у шуми као велика породица. Серија се емитовала од 1989. до 1993. године. Након завршетка снимања, лутке је чувала сценографкиња и луткарка Гордана Года Поповић, дама која их је и направила у атељеу своје куће на Сењаку.

“Мени је било важно да то буду створења која делују као да су живе особе, а не лутке, али да буде и допадљиво за децу” рекла је луткарка Гордана

Такође је додала да их никада не би продала, али да повремено РТС прави изложбе сећања на њихов некада богат дечији програм, за које им она привремено даје лутке, па се онда враћају у њен атеље.

Дуго ништа није чула ни о луткама, да би пре неколико дана добила позив да се упути у једно мало место далеко од Београда, јер је један колекционар тврдио да поседује баш те лутке.

Ненад и даље не верује да су ове чувене лутке нашег детињства сада у његовом власништву.

“Нисам могао да верујем да их имам. Прво, док је стигао, нисам веровао да ће ми стићи, кад ми је стигао ујутру се пробудим, нешто радим и сетим се: ‘Јао, па ја имам вука из ‘Лаку ноћ, децо’ и онда погледам га и као јесте’! Исто тако реагују сви, знају шта све имам, да имам неке ретке ствари, али кад им кажем: ‘Знаш ‘Лаку ноћ, децо’, сећаш се вука, имам га!’, ма да, као важи… и онда направим селфи са вуком сви су у фазону, не могу да верују, зову ме одмах. Вук, лисица, зец, меда, то су били главни, поготово вук. ‘Вук ти рече добро вече’. Тако да најсрећнији сам што њега имам, ово све остало ми је сад споредно, волео бих да набавим још неку, али довољан ми је и он” рекао је Ненад .

photo: screenshot

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *