Факултет педагошких наука у Јагодини обележио 124 године образовања

Факултет педагошких наука у Јагодини обележио је 124 године образовања учитеља у Јагодини и 29 година Факултета педагошких наука.

Образовање учитеља и васпитача је веома важно за креирање једног друштва, сматра проф. др Виолета Јовановић, декан Факултета педагошких наука. Она каже да се они који су постигли највише у својим струкама врло радо сећају својих учитеља и додаје:

Зато мислим да је време да вратимо фокус на просвету, посебно на учитељски и посао предшколских васпитача. На тај начин би наше друштво и наша земља били зрелији и стабилнији – оцењује деканица.

Проф. др Милош Ковачевић, овогодишњи добитник дипломе „Народни учитељ“, која се традиционално додељује за посебан допринос развоју образовања и афирмацију факултета, каже да „бити народни учитељ, значи бити учитељ за сав народ“.

Ако се сетимо Првог и Другог српског устанка и Вукове карактеризације Срба, јер су тада у Европу улазили преко устанака, а не преко писмености, Вук је рекао да на хиљаду Срба једва да има један који зна да чита и да пише. Оног тренутка када су се појавили учитељи, они су постали популарнији од попова. А кад постанете популарнији од црквених великодостојника, који су кроз историју одржали српски народ, онда, заправо, видите да је то најзначајнија делатност за један народ – наводи Ковачевић.

Почасна диплома „Магистер хуманитас“, коју факулетет додељује ствараоцима млађе генерације за педагошко деловање и посебан допринос развоју културе младих, ове године припала је новинару Милану Поповићу.

PHOTO: SCREENSHOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *