Градови СрбијеНовости

Ђорђе Петковић књижевник из Параћина добитник награде ,,Душан Срезојевић“

Ђорђе Петковић књижевник из Параћина добитник награде ,,Душан Срезојевић“

Реч је о награди коју је 1989. године установио Књижевни клуб „Ђура Јакшић“ у Јагодини, а која се додељује за свеобухватан, оригиналан и значајан допринос савременој српској књижевности. Састоји се од уникатне повеље и новчаног износа који је дар Скупштине града Јагодина. Биће му уручена на свечаности која ће бити одржана 27. јануара 2023. године у КК „Ђура Јакшић“ у Јагодини.

Петковић је створио аутентични књижевни свет чији су основни постулати, поред несвакидашњег угла опсервирања, и раскошна лексика чији се распон креће од колоквијалне до академске, необичне синтагме и склоност ка експерименту, по чему је Петковић заиста особена књижевна појава – наводи се у образложењу стручног жирија.

Констатује се и да његове песме „одишу снажним емоцијама и да су продорних мисли јасне интонације“, као и да аутор поседује „јак духовни набој и да његови стихови поседују чари изузетног лирског сензибилитета и тренутног доживљаја“.

Ђорђе Петковић, рођен у Поточцу код Параћина 1940. године, апсолвирао је социологију у Београду, а дипломирао је права у Нишу и специјализирао самоуправно, управно и радно право. Објавио је 12 збирки песама, као и три публицистичке књиге, а толико их је и приредио. Један је од покретача Културолошког пројекта „Јухорско око“, који је одавно превазишао регион Поморавља и чији су програм у потпуности или у деловима преузели многи клубови у околини.

Уз централну манифестацију „Књижевна колонија Својново“, која траје 27 година, покретач је и часописа „Петрушки саборник“, „Саборник“, „Темнићки зборник“ и манифестације „Дани Драгића М. Јоксимовића“…

PHOTO: SCREENSHOT/NOVOSTI

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *