Градови СрбијеНовости

Предузетница на челу породичне фирме из Јагодине добила награду “Жена змај”

Највећи изазов је пронаћи и задржати добре кадрове!

Моји професионални планови су у почетку били другачији. Желела сам велике корпорације, видела себе у берзанским или финансијским институцијама, па и консалтингу. Међутим, очева фирма је напредовала, а ја сам сазревала током школовања. Мој отац је одувек био визионар, човек који верује у младе, образоване људе. Потрудио се да добијем све неопходно за срећну и стабилну будућност, али ми је усадио и јаке породичне вредности, пре свега сопственим примером. Већ на постдипломским студијама сам знала да ћу се вратити у своју земљу и у породичну компанију, где ћу моћи да искористим стечена знања и искуства. Без обзира на првобитне планове, у једном тренутку сам била сигурна да ће мој пут успеха кроз који ћу корачати испуњена и срећна бити једино уз породицу.

Овако Сања Станимировић, генерална директорка (ЦЕО) компаније Тестерал из Јагодине, описује свој почетак у бизнису и предузетништву. Она је овогодишња добитница награде Удружења пословних жена Србије “Цвет успеха за жену змај” за извозно оријентисану фирму.

“Када изаберете да се упустите у предузетничке воде, изазов је нешто што се подразумева, а ово је породична фирма. Врло често је то и отежавајућа околност. Међутим, уједињеност и међусобно поверење је најбитније, јер тада заправо елиминишете све недостатке. Подела обавеза је била пресудна да дођемо до добрих резултата. Треба балансирати свакога дана и непрекидно ослушкивати потребе сваког појединачно, али понављам – поверење, јасна организација и одговорност коју преузимамо је кључ успеха”, објашњава Сања Станимировић.

Тестерал је пословни систем у оквиру кога се врши пројектовање, производња и уградња стаклених фасада и фасадних система, стаклених кровова, алуминијумске столарије, прозора и врата, ограда, веранди, зимских башта, ролетни и других производа. Производни погон смештен је на 6.500 м2 и опремљен је новим ЦНЦ машинама и компјутерским обрадним центрима реномиране немачке марке Елуматец, са изузетно великим производним капацитетима.

Сталним улагањем у најсавременију опрему за производњу учврстили су се међу највећим произвођачима и извозницима у Србији.

“Тестерал је од оснивања био извозно оријентисан, пре свега због сестринске фирме СТС КАН Гроуп која дистрибуира профиле на територији Србије и чији би купци били наша директна конкуренција. Да бисмо то избегли окренули смо се пре свега ка Европској унији. Пре неколико година смо кренули да послујемо и на српском тржишту, али искључиво велике пројекте, где наши купци нису могли сами”, наводи Сања Станимировић и додаје да је следећа фаза, јако битна за Тестерал, била отварање ћерке фирме у Сједињеним Америчким Државама и директан пласман на то тржиште, где су у кратком року направили изузетно запажене резултате.

“Дефинитивно највећи изазов био је пронаћи и задржати добре кадрове, а онда пласирати робу на различита тржишта. Треба се прилагодити сертификатима, нормама, системима и култури пословања сваке државе у којој послујете”.

Због повећања производних капацитета Тестерал је значајно повећао број запослених и компанија тренутно има 112 радника, од којих 22 жене. Поред тога, од укупног броја високошколованих кадрова 48 одсто чине жене, које су и на руководећим позицијама у четири од шест сектора. На то је Сања посебно поносна.

PHOTO: SCREENSHOT/TESTERAL

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *