Градови СрбијеНовости

Јагодина: Добра комедија је велика реткост

Могло би се рећи да правом комичном духу ништа није више страно од овог времена које тако високо вреднује ведрину, срећу и забаву и идеолошки промовише непосредност.

Фестивал „Дани комедије“, 49. по реду, биће одржан од 20. до 27. марта у Јагодини.

„Била је то дуга пауза и дуготрајна активност како би се овај, можда једини, јасно профилисани жанровски фестивал вратио на културну сцену Србије“ – рекао је уметнички директор и селектор фестивала Небојша Брадић и додао:

„Добра комедија је била и јесте велика реткост. Могло би се рећи да правом комичном духу ништа није више страно од овог времена које тако високо вреднује ведрину, срећу и забаву и идеолошки промовише непосредност. Као да императив забаве и непосредности спутава саму срж комедије, њену искру, као да отупљује онај руб на коме опстаје и успева комедија, исто као и наша сензибилност за њу. Један од основних циљева Фестивала Дани комедије је концептуално оживљавање тог руба“.

Критеријуми избора представа за 49. Дане комедије, истакао је Брадић, подразумевали су критички ангажман, професионализам и целовитост сценског израза.

„Овај одабир карактеришу пажљива редитељска читања класичног и савременог текста, велики број ваљаних глумачких креација и адекватна продукцијска заокруженост“ – нагласио је угледни редитељ.

Публика ће моћи да погледа представе „Неки то воле вруће“ Народног позоришта Ниш, „Чиста кућа Саре Рул“ Атељеа 212, „Татриф“ у копродукцији Народног позоришта из Сомбора и Српског народног позоришта из Новог Сада, „Ин тхе Греат“ Народног позоришта Сомбор, „Ситнице које живот значе“ у копродукцији Народног позоришта Београд, БЕОРТ-а и Центра за културу Тиват, „Избирачица“ Народног позоришта из Суботице, „Убиство у Оријент експресу“ позоришта „Бошко Буха“.

У част награђених биће изведена представа „Терапија” Кристофера Дуранга, у адаптацији и режији Оливере Ђорђевић и у продукцији Регионалног позоришта из Новог Пазара.

У жирију 49. фестивала „Дани комедије“ драматург и позоришни критичар из Београда Жељко Јовановић, Борка Голубовић -Требјешанин, новинарка листа „Политика“ и драмски уметник Драган Петровић Пеле.

Извор: нова. рс

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *