Параћин: Тукли су га другови из клупе, данас је најбољи наставник на свету

„На мом примеру виде колико ја дајем себе. Са њима тражим конекцију на људском нивоу, учим их да буду добри људи“.

Професор енглеског језика у гимназији и основној школи „Стеван Јаковљевић“ у Параћину Борко Петровић, поред многих награда до сада, прошле године освојио је и награду за најбољег предавача на свету у конкуренцији са наставницима из 110 држава.

Када је изашао са факулета, себи и својим професорима дао је обећање да ће урадити све што је у његовој моћи да „овај свет учини бољим местом“ и то тако што ће почети да своје стечено знање преноси најмлађима.

Борко се води филозофијом да је важна емотивна интелигенција, поштовање и разумевање туђе боли, па са својим ученицима, кроз филмове и књиге, које је увео као саставни део наставе, управо покушава код ученика да пробуди и развије и тај део личности.

Када сви стану на црту, погледају једни друге и схвате да сви имају исту муку. Када дођете до те емотивне повезаности, ви сте деведесет одсто урадили посао. Тада ће та сувопарна граматика бити лакша да се усвоји. Темељ је поверење, и важно је да ви покажете да верујете у оно што радите – истиче овај необични професор енглеског.

Ја верујем у моћ образовања, ја их учим да морају да гледају себе и да верују у себе и да ће се тај труд једном исплатити – каже Петровић. који истиче да често своје животно искуство наводи као пример деци.

Учи их реалности, поукама и они схавтају да је вама стало до њих, истиче Петровић.

Мени је најлакше радити са „неисписаном књигом“, тим ђацима који се залете са капије и баце се у загрљај и питају шта ћемо данас да радим – каже Петровић.

То је, каже, најслађи део професорског позива.

На час долазе без икаквих очекивања. Волим да живим кроз њих тај живот док су још мали. Средњошколци су тврди у понашању и карактеру који су изградили. Теже је изборити се са лошим емоцијама и предрасудама, који треба да срушите да бисте га изградили поново. Зато је поверење тако важно – каже професор Петровић.

Photo: Freepik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *