Параћин: Обележено 106 година од погибије Илије Гојковића

Борачка удружења из параћинске општине полагањем венаца обележило је 15. фебруар, дан погибије у Првом светском рату чувеног српског генерала Илије Гојковића.

Параћинско удружење потомака ратника Србије (УПРС) од 1912. до 1920. године, положило је венац и цвеће на споменик јунацима страдалим у Великом рату у Гојковићевом родном селу Дреновац, а ово удружење је раније покренуло иницијативу да се генералу подигне спомен-биста у дворишту тамошње основне школе.

Такође, на иницијативу недавно основаног удружења грађана „Генерал Илија Гојковић“, делегација овог удружења и Удружења бораца отаџбинских ратова (УБОР) општине Параћин, обишла је данас у Београду, са потомцима Гојковића, његов гроб и положили су венац и цвеће.

Илија Гојковић је рођен у Дреновцу код Параћина 1854. године, један је од највећих јунака са ових простора, а прошле године објављена књига о њему „Поморски војвода – генерал Илија Гојковић“ аутора Младена Стевића, сведочи да ипак није заборављен од потомака својих некадашњих суграђана.

Издање садржи све доступне податке о овом ратнику који је погинуо у Првом светском рату фебруара 1917. на Јонском мору, у близини Сицилије. Не желећи да се преда након што је немачка подморница потопила његов брод, генерал, који је био међу преживелима, пуцао је из пиштоља на подморницу, након чега га је непријатељ покосио рафалом.

Пуних 47 година, од 1870, када је као шеснаестогодишњак добровољно ступио у војску Кнежевине Србије, до погибије, дреновачки генерал је све своје способности уградио у слободу и част свога народа. Војевао је у два ослободилачка рата против Турске од 1876. до 1878, Српско-бугарском рату 1885, Првом и Другом балканском рату 1912. и 1913. и Првом светском рату од 1914. до 1917. Постао је један од најславнијих војсковођа које је Србија имала.

Photo: Screenshot / Vikipedija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *