Свилајнац: Омиљена манифестација за Беле покладе

Једна од најомиљенијух манифестација у Свилајнцу су Беле покладе. Манифестација је одржана 14. пут заредом. Неколико стотина учесника из Свилајнца и околних места окупио је традиоционални маскенбал, како је било хладно време, то их није спречило да уживају у омиљеној манифестацији.

Покладна поворка се, након шетње главном градском улицом, окупила на Тргу Стевана Синђелића уз традиционалну покладну ватру и послужење, где је након програма уличних забављача наступала Тијана Дапчевић уз велико одушевљење најмлађих.

Беле покладе корене имају у старим, традиционалним обичајима када су биле посвећене прослави почетка пролећа. Уз паљење покладне ватре учесници маскенбала по старом добром обичају треба да симболично отерају зиму и зле духове, а призову и дочекају пролеће, лепо време и родну годину. Белом недељом се сматра последња седмица пред Ускршњи пост, где се последњи дан назива Белим покладама. Разноврсност маски и креативност учесника ову покладну поворку претворили су у својеврстан карневал под маскама.

Манифестацију је увеличала и певачица Тијана Дапчевић, још једном су грађани Свилајнца и околних села, показали колико им је стало до ове манифестације.

Photo: Screenshot Facebook Opština Svilajnac / Danijel Milić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *