Градови СрбијеНовости

Јагодина: Завичајни музеј има збирку ретких књига

ЗБИРКА „Старе и ретке књиге“ у јагодинском Завичајном музеју богата је занимљивим примерцима, који садрже мноштво података, већим делом непознатих и струци и широј публици.

Међу експонатима су два примерка некада омиљене, а и данас веома вредне публикације „Србија“, проф. Владимира Карића, ученог човека оног доба, географа, педагога, публицисте и дипломате, штампане у Краљевско-српској државној штампарији у Београду 1887. године.

-Један примерак књиге припадао је личној библиотеци Марка Ђ. Ђорђевића, једног од најимућнијих Јагодинаца, сина банкара Ђорђа и зета Михајла Косовљанина, власника “Јагодинске пиваре”. На доњем делу хрпта је његово име у златотиску. Потпис на првом покоричном листу показује да је књигу поседовао још као ђак гимназије, док његов други, латинични потпис сведочи да ју је по свој прилици однео у Минхен, на своје даље школовање – наводи музејски саветник др Бранислав Цветковић.

Иако слабије очуван, други примерак ове књиге, има тврди повез са златотиском. У њој су записи некадашњег власника књиге, свештеника Крсте Кешељевића, а на првој страници је посвета: “Дарујем за успомен ову књигу драгом пријатељу и у Христу брату Господину Крсту Кешељевићу, свјештенику Граховском. Игуман Дионисије Миковић, Каваљер Ордена Св.Саве, Грахово, 1904. године”.

Музејске витрине краси и пет личних примерака др проф. Миленка Весића, познатог српског правног писца, универзитетског професора, дипломате и политичара, који је био десна рука Николе Пашића. Вишеструко су знамиљиве, јер је он њихов аутор или птреводилац и потичу из његове личне библиотеке.

Поред оригиналног повеза, потписа и печата, на њима су његови Екс либриси, настали у Француској. Посебно је занимљиво да је залепњена и визит-карта, коју му је поклонио француски премијер и министар војни Жорж Клемансо, а на којој пише „хвала ти од свег срца, драги пријатељу“. Весић је своје књиге поклонио Правном факултету, па је чудан начин на који су ове књиге доспеле у наш музеј. Познато је да су се у тучи у овој образовној установи пре Другог светског рата комунистички и демократски оријентисани студенти гађали књигама. Претпоставља се да је библиотека Правног факултета тако распарчана – открива др Цветковић за „Новости“.

Photo: Screenshot / Milosav Bojković

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *