Андрија Лукић: Млади произвођач домаћих сирева – са 21. годину дошао на идеју да покрене сопствени бизнис на селу

Двадесет-трогодишњи Андрија живи у селу Бошњану – Са љубављу према домаћим, традиционалним вредностима и најбољим квалитетом, он је самоиницијативно започео посао производње домаћих сирева. Ово је његова прича о успеху и преданости и одлуци да остане на селу у добу када многи млади људи беже у градове.

Како си се одлучио за бављење производњом домаћег сира и како си започео свој посао?
Моја породица се бави узгојем крава већ дуги низ година и већ смо имали своју производњу млека. Чак имамо и откупну станицу у близини куће која има тону и по млека сваког јутра. Моје жеље и амбиције су да у неком наредном периоду отворим и своју млекару.
Идеја да започнем овај посао родила се пре две односно три године у време короне, и била је лично моја а сву подршку пружила ми је
генерално цела моја породица, мајка отац и млађи брат.

Можеш ли описати процес производње домаћег сира и које врсте сира обично производиш?
Производимо традиционални димљени сир и качкаваљ. Процес производње је занимљив и карактеристичан: У току тог процеса сир се дими на буковом дрвету, на хладном диму, то значи да нема додира са температуром у пушници. Прави се од свежег необраног млека, без иједног адитива, 100% природно, остали састојци су маја и зачини.
На недавно одржаној Сиријади у Кривом виру освојили смо прву награду за најбољи димљени сир. Жири је био састављен од професора из млекарске пиротске школе тако да је ова награда мишљење стручњака.

Како продајеш свој домаћи сир и како проналазиш своје купце?
Редовно излажем производе на свим сајмовима како вина и ракије тако и на етно манифестацијама , ипак главни купци су углавном ресторани.

Које производе тренутно имате и да ли размишљаш о проширењу своје понуде у будућности?
Тренутно од сирева имамо пет врста : то су сусам-паприка, сремуш, мирођија-оригано, бели лук у праху и обичан димљени сир, такође имамо качкаваљ и сир у маслиновом уљу.
За сада имамо довољно широку палету производа али свакако размишљам о повећању количине односно производње.
Раније сам производио качкаваљ је са пршутом, боровницом, кикирикијем Тако да би то можда били производи које би смо у неком тренутку поново вратили у асортиман.

Какву улогу играју традиционални рецепти и технике у твојој производњи сира?
Наша производња качкаваља се одвија на потпуно традиционалан начин од куваног теста како су некад и наши стари радили.


И за крај док велики део твојих вршњака жели да настави живот у великим градовима ти си одлучио да останеш на селу иза почнеш бизнис управо везан за рурални средину које су по теби предности а који су изазови живота на селу?
Волимо живот овде и ја и брат и родитељи, иако имамо кућу у граду могу слободно рећи да смо свега пар пута преспавали тамо, овде смо своји на своме. Као предности бих истакао мир и тишину, нБошњане је свега пар километара удаљено од града тако да за свега десетак минута стижемо тамо.
И за крај сваког ко жели да купи димљени сир са различитим укусима и качкаваљ како вас може пронаћи
Имамо пар места које продаје наше сиреве а доста људи долази и кући код нас да купи домаћи сиреве. Телефон је 0606505045, а постоји и инстаграм страница lux.cheese .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *