Спој традиције и савременог живота – Софија Илић је студенткиња која се бави производњом домаћих од џемова, ликера, вина, ракије

У селима широм Србије, млади људи се налазе на преклопу традиције и иновације, између очувања својих наслеђа и остварења савремених амбиција. Међутим, у селу Забрега, нашла се Софија Илић – 20-годишња студенткиња економског факултета која је прихватила ову изазовну динамику. Са само 20 година, Софија представља пример снаге и преданости својој породици и родном селу. Као студенткиња прве године на економском факултету и активна чланица сеоског газдинства, она не само следи своје образовне и професионалне амбиције, већ и посвећено учествује у обнови и одржавању традиције.

Софија Илић, заједно са својом сестром Анђелом, ангажована је у производњи домаћих производа – од џемова, ликера и вина до ракије. Ово јединствено спајање традиције и иновације отвара нове хоризонте за развој села и приноси одрживости сеоског живота.

У овом тексту ћемо истражити Софијину причу, разговараћемо о изазовима и предностима живота на селу, о њеним постигнутим успесима и потенцијалу да обликује будућност своје заједнице.

Како си дошла на идеју да се бавиш производњом домаћих џемова и ликера?

На нашем подручју, најбоље успевамо у воћарству. Потенцијал овог места и љубав према воћарству натерали су нас да размислимо чиме бисмо могли да се бавимо и како ове производе пласирати на тржиште. Заједно са својом породицом, дошла сам на идеју да су домаћи органски производи заправо будућност и нешто чега дефинитивно нема у довољној мери на тржишту. Тако смо дошли на идеју да покренемо тако органску производњу домаћих џемова, ликера, компота, сирупа, вина и ракије.

Које врсте воћа или биљака користиш у производњи џемова и ликера?
Можеш ли описати процес производње и колико времена ти то обично одузима?

Наши производи су углавном базирани на вишњама и шљивама.

Берба вишања обично је у јуну, и тада одмах прерађујемо те сировине у ове производе. Овај процес не захтева пуно времена с обзиром на то да још увек немамо велике количине производа. Воћњаци су још увек млади, тако да нам је потребно неколико дана за ову почетну активност.

Како проналазиш купце за своје производе?

Наше село је претежно туристичко место, па самим тим имамо и посете бројних туриста. На тај начин налазимо и купце, наравно, ту нам помаже и културно-уметничко друштво „Петрус“ из Забрега, као и људи из села који препоручују наше производе.

Да ли планираш проширити свој посао или се бавити нечим сличним у будућности?

Моје жеље и планови су да повећамо производне капацитете и да производњу унапредимо и подигнемо на виши ниво.

Како балансираш школу и посао производње?

Од недавно сам кренула на факултет, тако да је још увек захтевно ускладити школу и обавезе везане за домаћинство, али сам процес производње сезонски посао, што додатно олакшава.

Који су најпопуларнији производи?

Највише се продају ликери и џемови од вишње.

Шта те инспирише и мотивише да се бавиш овим послом?

Љубав према послу највише ме инспирише, као и рад са људима и допринос заједници кроз посао. Упознала сам много добрих људи.

Као главну предност бих издвојила домаће производе и могућност конзумирања домаће хране, чист ваздух и нетакнуту природу. Недостатак би био удаљеност од града и недовољна искоришћеност туристичких потенцијала, као и недостатак смештајних капацитета када је у питању сеоски туризам.

Како купити ваше домаће ликере, вина, џемове и остале производе које производи ваше газдинство?

Наше производе излажемо на саборима у селу, као и градским манифестацијама. Доста људи зна да продајемо производе и долази код нас кући да купи, а за све купце доступни смо на броју телефона : 0642602126

Овај пројекат подржан је од стране општине Параћин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *