Влада Србије доделила уговоре о суфинансирању регионалног развоја 19 општина и градова

Министар за равномерни регионални развој Србије, Един Ђерлек, доделио је у среду уговоре о суфинансирању пројеката за израду развојних докумената регионалног развоја градоначелницима и председницима 19 градова и општина. Међу добитницима уговора су представници градова и општина: Врање, Велика Плана, Трговиште, Зрењанин, Жагубица, Крупањ, Кула, Брус, Ужице, Пријепоље, Кикинда, Нова Црња, Мали Зворник, Параћин, Бабушница, Деспотовац, Бела Паланка, Сјеница и Врњачка Бања.

Ови уговори, у укупном износу од 325 милиона динара, део су Програма подстицања регионалног раста. Министар Ђерлек је такође најавио нови позив за градове и општине, позивајући их да аплицирају са својим пројектима.

Министар Ђерлек напоменуо је да је Министарство успело да издвоји додатних 38 милиона динара за ове пројекте кроз штедњу и ребаланс буџета. Такође је најавио да ће крајем октобра или почетком новембра предузетницима доделити још 80 грантова, што су бесповратна финансијска средства у износу од по 250.000 динара.

Једна од важних иницијатива Министарства је израда нове методологије и нове јединствене листе развијености, на којој су радили универзитетски професори и експертски тим. Ђерлек је нагласио да ће нова листа развијености бити кључна за будућа улагања у циљу унапређења равномерног регионалног развоја. Његова оцена је да ће нова методологија показати смањење броја неразвијених општина, што значи да се смањују неједнакости између региона и унутар региона.

Министар је такође изнео податак да је стопа фертилитета у Србији тренутно 1,63.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *