Представљен предлог буџета за 2024. годину и планови за повећање плата и пензија у Србији

На првој седници редовног јесењег заседања Скупштине Србије, посланици су размотрили низ кључних питања, укључујући Предлог буџета за 2024. годину, као и предлоге закона о јавном информисању и медијима, о електронским медијима и о јавним медијским сервисима.

Министар финансија, Синиша Мали, представио је Предлог буџета за наредну годину и нагласио да српска економија и даље расте, са планом да се тај позитиван тренд очува у наредној години. Он је истакао да је овај буџет усмерен ка подизању животног стандарда грађана, са посебним нагласком на повећање плата и пензија од 1. јануара.

Према плану, плате у јавном сектору повећаће се за 10 одсто, док ће пензије бити усклађене према швајцарској формули са повећањем од 14,8 одсто. Такође, минимална зарада ће расти за 17,8 одсто.

За пензионере, добра вест је да ће од 30. новембра добити једнократну помоћ у износу од 20.000 динара. Надаље, просечна пензија ће од 1. јануара износити 390 евра.

Мали је истакао да ће пензионери од 1. јануара добити значајно повећање од 14,8 одсто. Када се узму у обзир и сва остала повећања, то ће резултирати укупним повећањем пензија за чак 56,1 одсто током наредне две године.

Министар је додатно обавестио јавност да ће пензионери већ следеће недеље добити повећање пензија за октобар, при чему ће корисници из категорије самосталних делатности добити повећање 2. новембра, војни и пољопривредни пензионери 4. новембра, а остали пензионери 10. новембра.

Ове мере су део ширег напора за побољшање квалитета живота грађана Србије и осигурање њихове економске стабилности у будућности.

Извор Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *