Дан ослобођења Ћуприје у Првом светском рату

Датум: 25. октобар 1918. – Сећање на три године окупације

25. октобра 1918. године, пре тачно 105 година, град Ћуприја дочекао је светлу епизоду у својој историји – ослобођење од непријатељске окупације током Првог светског рата. Након трогодишњег прогонства и тешких искушења, српска војска је поново закорачила на тло Поморавља, обележавајући повратак слободи и суверенитету.

Борбе које су претходиле ослобођењу Ћуприје

Дана 24. и 25. октобра 1918. године, Ћуприја је била поприште огорчених борби у којима се српска војска храбро суочавала с окупаторским снагама. Непријатељ је, суочен са свејачком српском војском, схватио своју немоћ и почео се повлачити ка северу, напуштајући Ћуприју и долину реке Мораве. Овај панични бег окупаторске војске пред силовитом српском армијом био је попраћен разарањем главних симбола града на Морави. Непријатељске снаге су минирале железнички мост између Ћуприје и Јовца и истовремено запалиле дрвени мост у самој вароши, симболизирајући свој пораз.

Освајање Ћуприје и повратак слободи

У раним јутарњим часовима 25. октобра 1918. године, на јужном крају вароши појавила се претходница Моравске дивизије Прве српске армије, под командом помоћног потпуковника Пешића. Његова јединица, састављена од једног батаљона и једне пољске батерије са свега четири топа, суочила се с јединим озбиљнијим отпором непријатељске војске на јужном ободу вароши, код Пољопривредне школе и Фабрике шећера.

Након што је непријатељ савладан, претходница потпуковника Пешића ушла је у Ћуприју у подне тог судбоносног дана и за мање од сат времена изашла на северну страну, до реке Мораве. Ћуприја је, коначно, после готово три године окупације, дочекала слободу са великом радошћу и олакшањем.

Сећање на ослобођење и жртве

Данас, становници Ћуприје и Србије с поносом обележавају 25. октобар као дан ослобођења, сећајући се храбрих бораца и свих оних који су дали своје животе у ослобођењу своје домовине. На споменик жртвама ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, венци су положени од стране представника локалне самоуправе, Војске Србије и чланова бораца организација. Опело је одржано под надзором свештенства цркве светог Ђорђа, у знак поштовања према свима који су дали своје животе за слободу и независност своје земље.

Ово важно историјско сећање на ослобођење Ћуприје подсећа нас на храброст, одлучност и жртву српског народа током Првог светског рата, истовремено истичући важност слободе и независности за сваку заједницу и нацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *