Србија пушта у рад систем Амбер Алерт за нестала малолетна лица

Данас је озваничено пуштање у рад српског Амбер Алерт система, познатог и као „Пронађи ме“. Овај систем за обавештавање о нестанку малолетних лица има за циљ брзо ширење информација о нестанку деце како би што већи број људи био обавештен о томе, повећавајући шансе за њихово брзо проналажење.

Систем ће омогућити брзо обавештавање јавности о нестанку деце путем свих ТВ и радио станица у земљи. Такође, Путеви Србије ће емитовати обавештења на свим путним таблама широм земље. Информације ће бити доступне и на свим аутобуским и железничким станицама, као и на аеродромима у Србији. Поред тога, сви грађани ће добити СМС обавештење о несталом детету путем својих мобилних оператера.

Систем ће се активирати само у одређеним ситуацијама. На пример, аутоматски ће се покренути ако је нестало дете млађе од седам година. Такође ће бити активиран ако је дете млађе од 18 година и има неки облик инвалидитета. Осим тога, систем ће бити активиран ако постоји поуздана информација да је дете у животној опасности. Полиција ће бити одговорна за активирање и искључивање овог система.

У следећој фази, систем ће укључити и тржне центре, бензинске пумпе, нафтне компаније, банке и друга места где је велика концентрација људи, као и друштвене мреже. МУП ће сарађивати са компанијом Мета како би укључио друштвене мреже у овај систем и обезбедио да се све информације повуку када нестало дете буде пронађено.

Фото: Пронађи ме-Лого

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *