Попуст на струју за пензионере током грејне сезоне: Како да се пријавите и уштедите

Пензионери у Србији остварују уштеде на рачунима за грејање и електричну енергију, захваљујући новој одлуци Владе Републике Србије. Пензионери који примају месечне пензије мање од 21.766,26 динара и имају уговор за електричну енергију на своје име моћи ће остварити право на попуст од 1.000 динара током зимске сезоне.

Процес пријаве за овај попуст је једноставан. Квалификовани пензионери могу се пријавити на шалтерима у својим општинама, док ће за оне који нису у могућности да то ураде лично, умањење бити аутоматски примењено.

Министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић Хандановић, истакла је важност овог корака рекавши: „Кроз читаву годину, радили смо на проширењу броја грађана који користе олакшице за енергетску потрошњу. Сада посебно желимо да подржимо наше старије суграђане и омогућимо им ниже рачуне за струју током хладних месеци. Позивам наше најстарије суграђане да се пријаве на шалтерима у својим општинама од следеће недеље. Процес је поједностављен како би што више људи, не само пензионери, могло да користи ове олакшице.“

Ове промене су резултат измена и допуна Уредбе о енергетски угроженом купцу, које су предложене од стране Министарства рударства и енергетике и усвојене од стране Владе. Поред пензионера, овај попуст ће бити доступан и домаћинствима која испуњавају критеријуме за увећану новчану помоћ. Такође, омогућено је да се право на умањење рачуна стиче и по службеној дужности.

Овим променама у уредби, заједно са унапређеним критеријумима за статус енергетски угроженог купца, очекује се да ће много више домаћинстава остварити право на умањење рачуна за електричну енергију, гас или даљинско грејање. Ова иницијатива је већ помогла око 72.000 домаћинстава од децембра 2022. године, пружајући подршку онима којима је то најпотребније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *