Укидање накнаде за одводњавање: Олакшица за пољопривреднике од 2024.

Од 1. јануара 2024. године, пољопривредници у Србији ће бити ослобођени обавезе плаћања накнаде за одводњавање. Ова вест долази као део предлога измена Закона о накнадама за коришћење јавних добара који се тренутно налази пред посланицима Народне скупштине. Укидањем ове накнаде, пољопривредници ће добити значајну финансијску олакшицу.

Накнада за одводњавање је дуги низ година представљала финанцијско оптерећење за пољопривреднике. Међутим, у складу са споразумом о сарадњи са пољопривредницима, ова обавеза ће бити укинута у потпуности. То представља наставак напора за подршку и олакшице за пољопривреднике.

Већ у 2023. години, ова накнада је смањена за 50%, пружајући привремено олакшање пољопривредницима. Но, следеће године, од 1. јануара 2024., накнада за одводњавање ће бити у потпуности укинута, смањујући значајно финансијски терет који је дуго оптерећивао пољопривреднике.

Ово укидање одражава посвећеност Владе Србије унапређењу пољопривредног сектора и пружању подршке кључним актерима у производњи хране и руралном развоју. Очекује се да ће ова мера имати позитиван утицај на економске услове пољопривредника и допринети повећању продуктивности у сектору пољопривреде.

Овај потез ставља Србију у ред земаља које препознају важност подршке пољопривреди и руралним заједницама, стварајући повољније услове за оне који играју кључну улогу у производњи хране. Укидање накнаде за одводњавање ће олакшати пословање и побољшати животне услове пољопривредника широм земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *