Вече фолклора у Витошевцу – Чување традиције и светиња народних ношњи

У петак, 27. октобра, Витошевац је засијао у својој културној слави поводом прославе православног празника Свете Петке. У вечерњим сатима, сала Дома културе била је домаћин „Вечери фолклора,“ изванредног догађаја који је окупио заједницу у организацији Културно-уметничког друштва „Витошевац.“

Културно-уметничко друштво „Витошевац“ има дубоко укорењен идентитет у овом делу Србије, обухватајући подручја Витошевца, Подгорца, Грабова, Новог Брачина и Претрковца. Након кратке паузе, Друштво је обновљено 2011. године, а од тада је било непрестано посвећено очувању културног наслеђа ових простора и промоцији уметности и традиције.

Ова вече фолклора је само један од многих догађаја које КУД „Витошевац“ организује током године како би омогућило својим члановима да прославе свој труд и рад пред бројном публиком. Њихова посвећеност традицији и народним вредностима огледа се у многим јавним наступима и манифестацијама.

Осим „Вечери фолклора,“ КУД „Витошевац“ је такође домаћин и организатор манифестације познате као „Смотра народног стваралаштва.“ Ова манифестација, која се одржава сваке године у августу, обележава празник посвећен витошевачкој заштитници – Светој Петки. Ове године, манифестација је одржана по једанаести пут, и то уз спектакуларан успех и велико присуство посетилаца.

КУД „Витошевац“ негује мото „Наш задатак је чување традиције, наша светиња је ношња а једини мото – Играм, дакле постојим.“ Ова филозофија јасно одражава њихову страст и преданост чувању наслеђа и промовисању културне баштине кроз игру, песму и ношње.

„Вече фолклора“ у Витошевцу није само забавна манифестација, већ и прилика да се слави наслеђе, повежу генерације и промовише љубав према традицији. КУД „Витошевац“ и његови чланови заслужују признање за свој труд и посвећеност у очувању културног богатства свог краја. Њихов рад не само што чува традицију, већ и чини да она остане жива и инспирише будуће генерације да наставе истим путем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *