Ускоро почиње пријава за замену старих дизелаша: Држава даје по 2.100 евра, ево када креће исплата и ко има право да аплицира

Власници старих дизел аутомобила у Србији имају разлога за радост јер се ускоро отвара програм за замену ових возила са циљем смањења аерозагађења и унапређења квалитета ваздуха. Држава Србија је припремила амбициозан план у оквиру „Програма за заштиту ваздуха“ који омогућава субвенцију од 2.100 евра за све оне који се пријаве за рециклажу својих старих дизелаша и купе возило са Еуро 6 или новијим мотором.

Ова иницијатива је део ширег напора да се смањи емисија штетних гасова и унапреди квалитет животне средине, првенствено због великог броја старих дизел возила која су и даље у употреби.

Услови за пријаву

Пријаве за замену старих дизелаша ће бити отворене до Нове године, пружајући власницима ових возила довољно времена да се информишу и аплицирају за субвенцију. Услови за пријаву укључују:

  1. Власништво над старим дизел аутомобилом који се жели заменити.
  2. Куповина возила са Еуро 6 или новијим мотором.

Ова иницијатива има за циљ да убрза процес замене старих дизел возила са новијим, еколошки прихватљивијим возилима, како би се смањило аерозагађење и побољшао квалитет ваздуха у градовима и на путевима Србије.

Исплата субвенција

Исплата субвенција за замену 144.000 дизел возила почиње 1. јануара наредне године, кроз први циклус рециклаже аутомобила у оквиру „Програма за заштиту ваздуха“. Ово ће омогућити власницима старих возила да правовремено замењују своје возне паркове и допринесу чистијем и здравијем окружењу.

Пример економске користи

Ова иницијатива пружа конкретне економске користи власницима старих дизел возила. На пример, половни „Голф 7“ произведен 2015. године, уместо 10.750 евра, коштаће само 8.650 евра под условом да власник у својини има стари дизелаш који жели да замени. С обзиром на то да се евро 6 аутомобили могу наћи за око 5.000 до 6.000 евра, ово је прилика да се унапреди возачко искуство и истовремено допринесе заштити животне средине.

Наравно, цена нових аутомобила зависи од модела, опреме и додатних опција које власници одаберу.

Програм за замену старих дизелаша представља значајан корак према смањењу аерозагађења и унапређењу квалитета ваздуха у Србији. Држава Србија, у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине, пружа власницима старих дизел возила прилику да унапреде своја возна средства и истовремено допринесу заштити околине. Сви заинтересовани власници старих дизелаша требало би да прате званичне информације и услове како би се пријавили за ову корисну иницијативу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *