Чување митова и етноисторије – Поглед кроз очи Народне библиотеке „Ресавска школа“

У поводу обележавања Дана победе у Великом рату, Народна библиотека „Ресавска школа“ организовала је фасцинантно предавање професора Шљукића. Тема предавања била је „Словом о миту као делу етноисторије“, где је професор осветлио причу која чини српску националну културу, понос и сећање.

У овој инспиративној причи која је проистекла из сећања бака и дека, професор Шљукић наглашава важност чувања митова који чине темељ етноисторије. Истиче да су митови кључни за очување националног идентитета, посебно кроз сећање на херојске тренутке, попут Великог рата, где је српски сељак-ратник тријумфовао. Професор Шљукић подсећа на огромну жртву коју је српски народ дао током Великог рата, с 28% живота Срба датих за слободу.

Уз поштовање према великанима српске историје попут Пупина и Његоша, професор Шљукић истиче важност преноса епских песама и прича као кључног фактора у обликовању идентитета појединца и заједнице.

Посебно се захваљује Градском хору из Деспотовца, који је својим наступом додатно увеличао прославу Дана победе и рођендана највећег српског песника, Његоша.

Народна библиотека „Ресавска школа“ одржава своју мисију очувања митова и етноисторије као драгоценог наслеђа које чини српски идентитет. Ова институција се труди осветлити приче које би иначе могле бити заборављене, чувајући пламен који ће осветлити пут ка будућности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *