Мера ограничења камате на стамбене кредите: Гувернер представља извештај о инфлацији

Гувернер Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, представила је најновији извештај о инфлацији, који доноси позитивне вести у вези смањења инфлације у земљи. Извештај, усвојен 9. новембра, открива да је инфлација пала на 8,5 одсто, с тенденцијом даљег смањења.

Једна од кључних мера које су допринеле овој позитивној тенденцији јесте ограничење каматних стопа на стамбене кредите. Гувернер Табаковић нагласила је да је ова мера била одмерена и да није угрозила банкарски сектор, већ допринела стабилности и повећала расположиви доходак домаћинстава.

„Очекујемо да ће инфлација крајем године пасти на око осам одсто и да ће се вратити у границе циља половином следеће године“, истакла је гувернер. Она је такође најавила да ће реална каматна стопа НБС бити враћена у позитивну територију, док ће банка деловати рестриктивније.

У погледу економске ситуације, очекује се привредни раст од око 2,5 одсто, а дефицит текућег рачуна платног биланса у девет месеци био је 1,6 одсто. Фискални дефицит ће бити нижи од планираног, износећи око 2,8 одсто БДП-а.

Извештај сугерише да су централне европске банке, због опадања инфлације, близу завршетка заоштравања монетарне политике, али ће се те мере задржати још неко време.

Гувернер Табаковић закључила је презентацију изражавајући оптимизам у вези с економским опоравком и одрживим смањењем инфлације, истичући кључну улогу мера које су предузете, укључујући и ограничење камата на стамбене кредите.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *