Боровница у Србији: Породична плантажа Гагић поставља стандарде узгоја у саксијама

Узгој боровнице у Србији постаје све привлачнији, а једна породица се истиче као прави пионир и лидер у овој области. Породица Гагић из Параћина пре четири године започела је узгајање боровнице, суочавајући се са изазовима финансијске природе и потребом за специфичним знањем. Њихова плантажа, смештена уз регионални пут ка Јагодини, представља праву малу оазу иновације, усклађену с најмодернијим плантажама у Холандији, Немачкој, Француској и Пољској.

Ова породична плантажа од 65 ари издваја се по томе што су све 2.100 боровница засађене у саксијама. Размак између биљака и редова пажљиво је планиран, уз употребу противградне мреже и аутоматизовано управљање наводњавањем и прихраном. Свака биљка је пажљиво програмирана за оптимални третман, а породица Гагић посебно истиче одржив приступ – соларни панели производе струју за покретање пумпи, чинећи ову плантажу једном од ретких која се напаја из обновљивих извора енергије.

Са сортом ђук и приносом од килограм и по по биљци, породица Гагић успешно је завршила другу сезону бербе. Берба се одвија ручно и сукцесивно како бобице сазревају. Планови породице Гагић усмерени су ка достизању оптималног рода од три и по килограма по стаблу после четврте године вегетације, са укупним приносом од седам тона у сезони.

Међутим, иако је интересовање за боровницом у порасту, породица Гагић суочава се с изазовима, посебно осцилацијама цена на тржишту. Унаточ томе, њихова посвећеност иновацијама и одрживом узгоју чини их истинским лидерима у пољопривредној индустрији Србије.

Како сте дошли на идеју да започнете узгој боровница у саксијама?

Узгој у саксијама инспирисан је ефикасним методама из Холандије, Немачке, Француске и Пољске. Ова техника омогућава прецизну контролу над третманима сваке биљке, побољшавајући принос и квалитет боровница.

Како сте дошли до одлуке да се одлучите за узгој боровница у саксијама уместо традиционалног начина узгоја на отвореном, и и које предности видите у овом приступу?

Узгој боровнице у саксијама био је резултат проучавања савремених технологија у пољопривреди. Овај приступ омогућава прецизно управљање условима раста, ефикасно праћење биљака и бољу контролу квалитета, што доприноси оптималном развоју воћњака.

Које технологије и иновације примењујете на вашој плантажи, посебно у вези с аутоматизованим наводњавањем и прихраном?

На плантажи примењујемо напредне технологије, укључујући соларно напајање за пумпе, систем за аутоматизовано наводњавање прилагођен потребама сваке биљке, као и прецизно дозирање прихране путем капљача. То нам омогућава оптималне услове за раст и развој боровнице.

Како соларни панели помажу у одржавању одрживости плантаже?

Сви наши системи, укључујући пумпе за наводњавање, користе енергију добијену путем соларних панела. Ово није само еколошки прихватљиво, већ нам помаже смањити трошкове и постићи енергетску ефикасност.

Како се носите с изазовима осцилација цена на тржишту боровнице, и шта мислите о тренутном економском аспекту ове производње?

Осцилације цена су изазов, али планирамо их ублажити диверзификацијом излазних канала. Тренутно стање на тржишту захтева пажљиво праћење и прилагођавање стратегије продаје како бисмо одржали одрживост пословања. Иако је тржиште променљиво, верујемо у одрживост наше инвестиције..

Како се борите с изазовима на тржишту и одржавате профитабилност посла?

Фокус на иновацијама, ефикасности у узгоју, праћење тржишних трендова и изградња одрживог пословног модела.

Како видите будућност узгоја боровнице у Србији? Да ли сматрате да ће све више пољопривредника прелазити на ову културу?

Будућност узгоја боровнице у Србији видимo веома позитивно. С обзиром на растућу потражњу за овим воћем на тржишту, очекујемo да ће све више пољопривредника препознати предности и прећи на узгој боровнице. Култура боровнице има велики потенцијал због све веће свести потрошача о здравој исхрани и бенефицијама ове воћке.

Како бисте оценили тренутно интересовање воћара за боровницу у Србији, и како мислите да се ова култура може даље развијати у земљи?

Тренутно интересовање воћара за боровницу у Србији расте, али има простора за даљи развој. Кључ је едукација пољопривредника о предностима узгоја боровнице и пружање информација о савременим технологијама. Ова култура може даље напредовати кроз удруживање произвођача, истраживање нових сорти прилагођених локалним условима и јачање маркетиншких напора.

Да ли бисте делили своје искуство и савете с другим потенцијалним узгајивачима боровнице који разматрају ову врсту инвестиције?


Наравно, радо бисмо делили своје искуство и савете са свима који разматрају узгој боровнице. Кључно је детаљно истраживање пре почетка, инвестирање у квалитетно земљиште и технологију, као и успостављање одрживог пословног модела. Учење од искустава других узгајивача такође може бити од велике помоћи.

Како управљате изазовима у вези с променама цена, конкуренцијом и ограничењима у финансирању, и шта бисте препоручили другим пољопривредницима који разматрају сличне пројекте?


Управљање изазовима цена захтева пажљиво праћење тржишта и диверсификацију излазних канала. Конкуренција се може превазићи кроз иновације и континуирано усавршавање производње. Ограничења у финансирању захтевају креативне приступе, попут сарадње са локалним удружењима, коришћења субвенција и разматрања алтернативних извора финансирања. Важно је имати одржив пословни план који узима у обзир све ове факторе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *