Градови СрбијеНовости

Реконструкција Цркве Светог Ђорђа у Ћуприји – Осветљавање унутрашњости велелепним хоросом

У срцу Ћуприје, радови на обнови цркве светог Ђорђа улазе у завршну фазу. Овај импозантни храм, који је сведок богате историје, пролази кроз свеобухватну реконструкцију с циљем враћања првобитног сјаја до обележавања 200. годишњице од његове изградње 1834. године.

На збору грађана, председник општине Ћуприја, Предраг Милановић, истакао је досадашње успехе реконструкције, укључујући поплочане стазе у порти, нову спомен-чесму и постављени дворишни мобилијар. Међутим, посебна пажња посвећена је унутрашњости цркве, где су уметничко умеће и занатска вештина дошли до изражаја.

Старешина цркве, протојереј Рајко Рајковић, изразио је жељу да се унутрашњост врати првобитном изгледу. Овај циљ постигнут је обрадом парапета, истицањем у облику камених зидина и реконструкцијом проскомидије. Нарочито се истакло враћање старих, оригиналних дрвених врата из времена изградње цркве.

У кораку с временом, али поштујући традицију, под цркве је замењен и постављено је подно грејање. У топлијим месецима, унутрашњост ће бити опремљена клима уређајима. Међутим, најузбудљивији додатак ће бити велелепни хорос, пречника три метра, који ће осветљавати свети храм са свода. Овај хорос, аутентичан у сваком детаљу, тежак преко 300 килограма, биће постављен уз помоћ ланаца с куполе цркве.

Посебну захвалност изразио је Жељко Зрновић, први човек ливнице „Зрновић“, из Шимановаца, који је задужен за израду хороса. У плану је такође изградња иконостаса који ће, према најавама, бити аутентичан и у складу с обележјима архитектуре „Моравске школе“.

Финансирање изградње хороса доноси Славиша Миленковић, Ћупричанин који тренутно ради у иностранству. Остале радове на реконструкцији подржава општина Ћуприја кроз пројекте суфинансирања, а допринос дају и верници кроз добровољне прилоге и донације.

Старешина цркве, Рајко Рајковић, захвалио се свим доброчинитељима и изразио наду да ће заједничким напорима, укључујући и обнову фасаде, црква бити спремна за обележавање 200. годишњице. Ова иницијатива, која укључује целу заједницу, сведочи о снажном ктиторском односу и посвећености очувању културне и верске баштине у Ћуприји.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *