Градови СрбијеНовости

Возачи, зимска опрема и казне – Шта треба знати о безбедности на зимским путовањима

Са доласком првих снежних дана, Ауто-мото савез Србије упозорава возаче на значај безбедности у саобраћају током зимске сезоне. Регионални центар за хидрометеорологију и сеизмологију (РХМЗ) такође је издао упозорења о појави суснежице и леда на многим путним правцима широм Србије. У складу с тим, подсећамо возаче на обавезу коришћења зимске опреме и законске последице непоштовања ових правила.

Према Закону о безбедности у саобраћају, од 1. новембра до 1. априла, возачи су обавезни да своја возила опреме зимским гумама, уколико су услови на путу такви да постоје снег, лед или поледица. Ова обавеза подразумева да дубина шаре на гумама мора бити минимално 4мм. Поред тога, возачи су дужни да, изван насељених места, у пртљажнику возила имају ланце или друга средства за повећање тракције.

У случају непоштовања ових правила, возачи могу бити кажњени према одредбама Закона о безбедности у саобраћају. За физичка лица, казне се крећу од 6.000 до 20.000 динара, док су за правна лица предвиђене казне у распону од 100.000 до 800.000 динара. Предузетници могу бити кажњени износима од 50.000 до 100.000 динара.

Непоседовање прописаних пнеуматика сматра се озбиљном техничком неисправношћу, а казне за ово прекршај могу износити и до 20.000 динара за физичка лица, те од 60.000 до чак 800.000 динара за правна лица. У случају саобраћајних незгода изазваних недостатком зимске опреме, возачи и власници возила одговорни су за сву насталу материјалну и нематеријалну штету.

Додатна опрема која је пожељна, посебно за возаче ван града, укључује и лопату, што је нарочито важно за теретна возила. Возачи би такође требало да обезбеде довољне количине горива како би се угрели у случају застоја на путу.

Одговорно придржавање ових правила доприноси безбедности на путевима током зимских месеци, чувајући не само возаче већ и друге учеснике у саобраћају од потенцијалних опасности.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *