Градови СрбијеНовостиСело

Јубиларна десетогодишњица КУД-а „Моравац“ из Горњег Видова: Дека фолклора, радости и традиције

У суботу, 2. децембра, Горње Видово је било поприште весеља, традиције и културног богатства, јер је Културно-уметничко друштво „Моравац” прославило десет година од свог оснивања. У препуној сали сеоског Дома културе, чланови друштва, уз бројне госте, обележили су овај значајан јубилеј на јединствен начин.

Прослава је отпочела емотивним говорима оснивача и председника КУД-а, истичући труд и посвећеност свих чланова током деценије постојања. Затим су чланови друштва „Моравац” одушевили присутне извођењем народних кола уз игре које представљају различите крајеве Србије, чиме су преносили дух богате културне баштине.

Јубилеј је био додатно обележен присуством фолклорних друштава која су се придружила прослави. КУД „Абрашевић” из Врњачке Бање представио се изванредним кореографијама инспирисаним играма из Лесковца и Владичиног Хана. Гости из суседног села, КУД „Моравски вез” из Доњег Видова, такође су пружили свој допринос прослави, подсећајући на богатство традиције која живи у њиховој заједници.

Посебно изненађење било је гостовање чланова друштва „Јован Курсула” из Варварина, који су представили своје умеће са две атрактивне игре. Ова група, са радом који датира од 2001. године, донела је свој јединствени печат прослави.

У завршном делу програма, представници КУД-а „Моравац” најавили су да тренутно раде на припреми нових кореографија које ће представити у наредној години. Обећавају публици да ће их изненадити и представити се у мало дугачијем и потпуно новом светлу.

Ова десетогодишња обљетница није само подсећање на прошлост, већ и обећање да ће КУД „Моравац” наставити да негује и шири богату културну традицију свог краја у годинама које долазе.

Овај текст је подржан од стране Општине Параћин

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *