Градови СрбијеНовости

Данас је Свети Никола – слава у част свеца кога поштује читав хришћански свет

Данас, 19. децембра по новом календару, Српска православна црква обележава празник посвећен једном од најпоштованијих хришћанских светитеља – Светом Николи Чудотворцу. Овај дан представља посебан тренутак посвећен заштити путника, морепловаца, рибара и свих оних који се ослањају на Светог Николу као свог заштитника.

Живот и дело Светог Николе:
Свети Никола, чије име значи „победник народа“, рођен је у 3. веку у граду Патари, у данашњој Турској. Био је епископ Мире и стекао је репутацију чудотворца током свог живота. По предању, помогао је сиромашним породицама, а најпознатији подвиг био је даривање три доделе злата три сестре које су биле пред одређењем ропкиња због сиромаштва. Тај чин великодушности и доброте постао је симбол Светог Николе, а прича о даривању преточена је у традицију поклањања поклона током празника.

Славље и Обичаји:
Слава Светог Николе пада на време великог божићног поста, па верници у складу

с православном традицијом припремају посну храну, посебно рибу, како би поштовали пост.

Верници се током овог празника окупљају у црквама широм земље како би присуствовали богослужењима посвећеним Светом Николи. Обредима присуствују верници свих узраста, а свештеници износе икону Светог Николе, обављајући посебне молитве за вернике и њихове породице.

Заштитник путника и морепловаца:
Свети Никола је посебно поштован као заштитник путника, морепловаца и рибара. Верници му се обраћају молитвама да их сачува на путовањима, да донесе срећу и заштити их од невоља на води. Ова заштита посебно долази до изражаја у православним заједницама које имају блиску везу са морем и рибарством.

Свети Никола изван граница:
Свети Никола је присутан и у ширем контексту православног света. Његово штовање преноси се и на друге хришћанске заједнице које га такође часте као свог свеца. У Италији, град Бари посебно слави Светог Николу, јер су његове мошти пренете управо у ту регију.

Празнични дух солидарности:
Поред верских обреда, празник Светог Николе обележава се и чињењем добрих дела. Верници подстичу солидарност, дељење са сиромашнима и помоћ онима којима је потребна, настојећи следити пример овог великог светитеља.

Свети Никола Чудотворац остаје важан део православне традиције, подсећајући вернике на вредности доброте, љубави и бриге за ближње.

Фото: spc.rs

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *