Градови СрбијеНовостиСело

150 милиона динара бесповртне помоћи за сеоска Туристичка домаћинства

У циљу подршке развоју сеоског туризма, Влада Србије је усвојила план да обезбеди 150 милиона динара бесповратне помоћи за сеоска туристичка домаћинства. Државни секретар у ресорном министарству, Урош Кандић, најавио је да ће јавни позив за пријаву регистрованих сеоских туристичких домаћинстава бити расписан почетком наредне године.

Током пандемије, сеоски туризам у Србији доживео је препород, бележећи раст посета страних гостију за 33% у односу на претходну годину. У складу с тим, Влада је одлучила да подржи даљи развој ове области кроз финансијске подстицаје.

Државни секретар Кандић нагласио је да је основни критеријум за пријаву да сеоско домаћинство буде регистровано за бављење туризмом. Минимално учешће од 10% биће обезбеђено, а циљ је подстаћи излазак из сиве зоне и додатно стимулисати проширење смештајних капацитета и опремање објеката.

У Србији тренутно послује 737 регистрованих сеоских туристичких домаћинстава, што је за трећину више него претходне године. Током ове године, остварено је скоро 30.000 долазака и преко 150.000 ноћења у објектима сеоског туризма.

Сеоски туризам привлачи госте специфичним понудама које укључују активни одмор у природи, традиционални начин живота, културу и обичаје. Поред смештаја, домаћини често организују и допунске програме попут школа јахања, базена, бициклистичких стаза, игралишта, тениских терена и других активности.

Светска туристичка организација препознала је потенцијал сеоског туризма и препоручила Србији даљи развој у овој области. Мионица, Ивањица и Стара планина су међу најпосећенијим дестинацијама у овој години, а сеоски туризам бележи раст и популарност широм земље.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *