Градови СрбијеНовости

Дуално образовање у Свилајнцу: Пример најбоље праксе

У општини Свилајнац одржана је промоција Националног програма дуалног образовања, где је Свилајнац представљен као пример најбоље праксе, јер успешно спроводи овај концепт, практично од његовог увођења, већ седам година.

Догађај је окупио представнике локалних и државних власти, представнике школа и привредног сектора, као и ученике који се већ школују по овом моделу и оне који тек треба да упишу средњу школу.

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић истакао је петнаестогодишњи пут који је локална самоуправа прошла да би данас била лидер привредне делатности и спровођења дуалног образовања.

„У последњих 15 година изградили смо две индустријске зоне и комплетно их инфраструктурно опремили, основали смо слободну царинску зону и омогућили инвеститорима да се без велике администрације баве увозом и извозом, отворили смо и царинску испоставу… Међутим, свега тога не би било да успешно не спроводимо дуално образовање, јер припремамо радну снагу за ове индустрије а младима обезбеђујемо да имају сигуран посао, а са друге стране, да нисмо развили привреду, не бисмо ни имали потребу да развијамо дуално образовање“ – изјавио је Милановић.

Директорка Канцеларија за дуално образовање др Габријела Грујић истакла је важност подизања свести о томе шта дуално образовање пружа и да је то учење у реалном окружењу, које осим знања, пружа и искуство:

„У Свилајнцу је одлична сарадња Средње школе „Свилајнац“, локалне самоуправе и привреде, која верујем да ће резултирати успешним уписом ученика у дуалне образовне профиле и ове године. Тиме се оснажује локална заједница, младима пружа шанса и оснажује развојна визија компанија које су у том систему.“

Средња школа „Свилајнац“ од ове школске године има четири смера у систему дуалног образовања и то: Техничара мехатронике, оператере машинске обраде резањем, браваре-завариваче и нови смер за оператере за израду намештаја.

Након промоције, сви учесници обишли су компанију „Vossloh Schwabe“, која је прва у Свилајнцу ушла у систем дуалног образовања.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *