Градови СрбијеНовости

Деспотовац: Едукација волонтера програм Црвеног крста

Црвени крст Деспотовац реализовао је едукацију за волонтере чији су родитељи, чланови породице и фамилије добровољни даваоци крви.

Циљ обуке којој је присуствовало 20 младих волонтера Црвеног крста Деспотовац, било је мотивисање грађана за добровољно давање, како би се из године у годину прикупило што више јединица крви. Црвени крст Деспотовац годинама уназад остварује велике и значајне резултате на тему мотивација акција Добровољног давања крви на територији општине Деспотовац. Важан део сваке акције добровољног давања крви управо су волонтери ове хуманитарне организације.

„Иако им је улога можда мање видљива, њихове заслуге су огромне, у информисању становништва, припреми и реализацији акција. У акцијама добровољног давања крви они први остварују контакт са доборовољним даваоцима и пружају им подршку у акцији, почев од попуњавања упитника, па све до одласка са акције. Зато је важно да буду едуковани, како би давали исправне и тачне одговоре, да буду спремни на све изазове, а, самим тим, и да својим ангажовањем мотивишу будуће даваоце, а јавним приступом задрже редовне даваоце крви“ – каже Стеван Мишковић, секретар ЦК Депостовац.

Обука је завршена симулацијом акције добровољног давања крви са реалним улогама и ситуацијама.

Учесници су стекли основна знања о добровољном давалаштву крви, као што су ко може бити далавац, које су контраиндикације, каква је припрема за давање крви, понашање даваоца након давања крви и слична, али су и оспособљени да одговоре на разна питања, изговоре или предрасуде и како да се понашају током акција добровољног давања крви.

Photo: Screenshot / CK Krst Despotovac

Овај текст је подржан од стране Општине Деспотовац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *