Градови СрбијеНовости

Деспотовац: Идеална дестинација за предстојећи викенд

Већина нас, први пут је била у Ресавској пећини на школској екскурзији. Овај божанствени локалитет, сваки пут ова пећина гостима открива нешто што нису виделу током ранијих обилазака.

Ресавска пећина налази се око 152 километара од Београда, у Централној Србији у околини Деспотовца. Званично је откривена 1962, а десет година касније отворена је за посетиоце. Данас је једна од најпопуларнијих туристичких атракција у земљи, коју годишње посети око 60.000 људи.

Дуга је 4.500 метара, али гости могу да обиђу око 800 метара овог природног добра. Посетиоци имају прилику да се крећу спиралном бетонском стазом, која пролази кроз дворане на два нивоа, тзв. горњом и доњом галеријом.

У горњој галерији налазе се четири дворане: Дворана сраслих стубова, Дворана кошница, Предворја историје и Кристална дворана. У доњој галерији су: Концертна дворана, Бобанова дворана, Корални канали и Блатна дворана.

Позната и као „Ресавска лепотица“, ова пећина туристима нуди уживање у прелепим сталактитима, сталагмитима, стубовима, драперијама и другом пећинском накиту, нарочито у Кристалној дворани у горњој галерији. Процењује се да је накит стар чак 45 милиона година, а може се видети у црвеној, жутој и белој боји.

Температура у пећини је око 7 степени, тако да се обуците прикладно, ако планирате да је обиђете.

Пећина је отворена сваког дана од 8 до 16 часова, када временски услови то дозвољавају. Посета пећини траје око 40 минута и пожељно је заказати је.

Photo: Screenshot Facebook / DjordjeMarkovic / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Када се већ нађете у овом крају, саветујемо вам да свратите и до манастира Манасија, једног од најзначајнијих здања српске средњовековне културе. Тако ћете у једном дану бити у прилици да се дивите и лепотама које је створила природа и онима које је направила људска цивилизација.

Овај текст је подржан од стране Општине Деспотовац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *