Градови СрбијеНовости

Химна на првом часу, више часова физичког, нови изборни предмети, мере против насиља, полиција у школама – Ово је 9 најважнијих ствари које би требало да знате о почетку нове школске године

Нови предмет у школама, полиција чува ђаке, строже мере за ђаке насилнике и њихове родитеље…
Сутра почиње нова школска година која ће се, по свему судећи, разликовати од свих претходних.

Ђаци ће у клупе сести у петак, 1. септембра, након мало дуже летње паузе.

Ово је 9 најважнијих ствари које би требало да знате о почетку нове школске године.

 1. Химна на првом часу
  И ове године ће се на почетку школске године, на првом часу у свим разредима, интонирати српска химна “Боже правде”.

У случају да образовна установа не изведе химну прети јој казна од 100.000 до милион динара, а и директор школе, односно одговорно лице, може бити новчано кажњено од 25.000 динара до 100.000 динара.

 1. Држава је донела одлуку да полиција обезбеђује све школе у Србији од 1. септембра.

Полицијски службеници биће присутни пре, за време трајања наставе и после часова у обе смене, у свим школама у земљи, како основним, тако и средњим. Полицајци ће додатно патролирати у близини образовних установа и одржаваће везу са директорима, психолозима…

Наравно, школама остаје могућност да ангажују, као и претходних година, и приватно обезбеђење.

 1. Више часова физичког
  Од 1. септембра почиње пројекат који ће се одвијати у 120 одељења основних и средњих школа, а подразумеваће увођење додатних часова физичког васпитања. Они ће, тачније, имати час физичког сваког радног дана, а идеја је да се пилот пројекат прошири на све школе од септембра 2024.

Друга новина је да ће у свим школама почети да функционише софтвер којим ће се пратити физичко стање деце како би се унапредило њихово здравствено стање. Софтвер ће садржати и обрађивати податке о физичком развоју и моторичким способностима ученика и препоручиваће учитељима и предметним наставницима физичког, али и родитељима, које вежбе би деца требало да раде и у школи и код куће ради побољшања физичког здравља.

4. Промене у календару
Школска година ће традиционално почети 1. септембра, иако се ради о петку. Ипак, школски календар ће се разликовати у неколико детаља у односу на прошлогодишњи. Основци и средњошколци ће имати два слободна дана мање ове године, али зато добијају јесењи распуст.

5. Нови изборни предмети
Завод за унапређивање образовања и васпитање осмислио је нови изборни предмет који ће основци имати од 1. септембра – “врлине и вредности као животни компас”, а који највише подсећа на некадашње грађанско васпитање.

Како су из Завода навели, предмет подразумева “разговор о темама које би сваки нормалан човек издвојио, као што су породица, здравље, образовање, мир”. Додатно, сваки наставник имаће слободу да се бави и другим вредностима.

Средњим школама послате су смернице за реализацију факултативног предмета “Основе система одбране Републике Србије”. Он није новина и реализује се већ пет година у циљу стицања практичних знања и вештина ученика завршних разреда средњих школа за потребе одбране земље у условима ванредног и ратног стања.

6. Нови дуални модели
Новине стижу и у средње стручне школе, у којима ће од ове школске године бити уведено 14 нових дуалних образовних профила, а све у складу са потребама привреде. То су:

електротехничар комуникација,
водоинсталатер,
техничар за индустријску роботику,
руковалац пољопривредне механизације,
галантериста,
кулинарски техничар,
туристички техничар,
хотелско-ресторански техничар,
израђивач хемијских производа,
техничар за безбедност железничких пруга,
техничар за безбедност железничког саобраћаја,
техничар одржавања сигналних и сигурносних система,
техничар управљања железничким саобраћајем,
транспортни техничар.
Закон о дуалном образовању предвидео је да послодавац плаћа ученику за учење кроз рад и то по сату проведеном на учењу кроз рад у нето висини од најмање 70 одсто минималне цене рада, у складу са законом.

7. Смернице Министарства просвете
Министарство просвете упутило је допис свим основним и средњим школама са смерницама за почетак школске године “да би се обезбедио континуитет у образовно-васпитном раду и достизање циљева образовања и васпитања, а узимајући у обзир последице мајских трагедија”.

 • Процес учења и васпитања ће отпочети 1. септембра и тај први дан ће бити дан разговора са децом према смерницама. Не само о наставним програмима, него пре свега о томе како се осећају, какве релације планирају да негују, шта ће бити њихови приоритети. У првој недељи биће тематских разговора, радионица, саветовалишног рада, биће упућени наставници и ученици да у склопу сопствене креативности, у зависности од узраста детета, од типа школе, изаберу теме из више области за које сматрају да су за њих приоритетне. У другој недељи мериће се знања, али без оцењивања – истакла је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

8. Мере против насиља
Влада Србије је усвојила нови сет просветних закона који би ускоро требало да се нађу и пред посланицима Скупштине Србије. Када заживе, омогућиће, између осталог:

да од другог разреда основне школе оцена из владања уђе у просек оцена на полугодишту и крају године,
могућност удаљавања ученика са наставе у трајању од минимум пет дана у случају теже повреде обавеза,
појачан васпитни рад са ученицима који чине насиље или испољавају проблематично понашање и ван простора школе,
могућност друштвено-корисног рада и ангажовања ученика у оквиру појачаног васпитног рада,
скраћене рокове за покретање и вођење дисциплинског поступка у случајевима теже повреде обавеза ученика и одлагање исписивања ученика средње школе док се води дисциплински поступак,
обавезу интензивније сарадње и комуникације свих установа које се баве заштитом од насиља (школе, МУП, Центри за социјални рад, локалне заједнице).
Предвиђено је и смањење броја ученика у одељењу од следеће школске године на максимално 28 ђака.

9. Школски календар

 1. септембар – почетак школске године

8-12. новембар – јесењи мини распуст за Дан примирја (не важи за ђаке у Војводини)

 1. децембар – 14. јануар – зимски распуст за ђаке у Војводини
 2. децембар – крај првог полугодишта
 3. децембар – 21. јануар – зимски распуст

15-18. фебруар – мини распуст за Дан државности

 1. и 23. март – проба мале матуре
 2. март – 3. април – васкршњи распуст за ђаке у Војводини
 3. април – 6. мај – пролећни распуст
 4. мај – крај школске године за ђаке 8. разреда и 4. године средњих школа
 5. јун – крај године за све остале основце

17, 18. и 19. јун – мала матура

 1. јун – крај школске године за остале средњошколце
 2. јун – свечана подела књижица

Извор: блиц.рс

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *