Градови СрбијеНовости

Обавештење за породиље: Рок за подношење захтева за замену решења о накнади за време породиљског до 14. августа

Општина Параћин обавештава све породиље да је рок за подношење захтева за измену Решења о накнади за време породиљског продужен до 14. августа 2024. године. Ово произлази из недавне одлуке Уставног суда о неуставности одредбе Закона о финансијској подршци породицама са децом, која се односи на трудничко боловање и обрачун породиљске накнаде.

Многе мајке ће имати право на обештећење, а захтеви се могу преузети на званичном сајту општине Параћин или у канцеларији број 6 Општинске управе. Потребно је приложити личну карту, фотокопију решења и копију текућег рачуна уз захтев.

Ко има право на обештећење? Право на обештећење имају мајке које су користиле трудничко боловање, а нису имале пуних 18 месеци радног стажа пре отварања трудничког боловања, као и оне које су у току тог периода имале повишицу примања.

Међутим, мајке које су добиле своје решење између 1. јула 2018. и 19. априла 2019. године, предузетнице, пољопривреднице и запослене по уговору о делу немају право на обештећење, јер нису добијале породиљску накнаду већ накнаду по основу рођења детета.

Министарство за бригу о породици и демографију донело је инструкције за градске и општинске управе о примени одлуке Уставног суда, а Општинска управа је у обавези да испита основаност сваког поднетог захтева.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *