Градови СрбијеНовости

Паљење бадњака у Кончареву: Палма поручио да сви Срби треба да остану уједињени

Испред Храма Светог Јована Крститеља у Кончареву крај Јагодине одржано је традиционално паљење бадњака у присуству преко 2000 људи из Кончарева, околних села и града Јагодине.

Ктитор овог храма је Драган Марковић Палма са породицом, који се и обратио присутнима.

„Бадњи дан и Божић су дани праштања и дани јединства. Ја позивам све у Србији, без обзира на националну и верску припадност да се ујединимо, а да нам ујединитељ не буду политичке партије већ Србија и тако ћемо најбоље сви заједно да одговоримо на све нападе на нашу заједничку земљу. Имам два питања за део међународне заједнице, прво је: Да ли се игде на свету десило да неко забрани поглавару једне цркве да оде у своју кућу, као што је онај Курти забранио српском Патријарху да оде у своју кућу, у Пећку патријаршију?. Па су после Куртију рекли да то није у реду, а он је наводно то ипак дозволио. Наш патријарх је отишао са министром иностраних послова Ивицом Дачићем у Загреб да пошаље поруку мира Хрватској. Ни ми ни Хрвати не можемо да заборавимо шта је било, али наша политика је политика будућности, а не политика прошлости коју Хрвати нон стоп намећу. Када се сретну млади из Србије и Хрватске треба да разговарају о љубави, о животу, о бизнису, тако ми учимо нашу децу“ – навео је Марковић и додао:

Моје друго питање за део међународне заједнице је: Кажите нам где је то Србија погрешила и шта то Србија није испоштовала, који то споразум Србија није реализовала? Нема ниједног споразума који Србија није реализовала и нема ниједног договора који Србија није испоштовала. Али косовски Албанци нису испоштовали нити реализовали ниједан. Део међународне заједнице хоће да нам каже да ми нисмо то што јесмо и желе да нам промене нашу личну карту. То никада нико неће моћи.

Како је додао Марковић, „моја порука на овај православни празник је слога, безбедност и љубав у породици, али исто тако као што волиш своју децу, треба да волиш и другу децу и ја позивам све родитеље чија су деца отишла на привремени рад у иностранство, да позову своју децу да се врате у своју државу, јер нема лепше и боље земље од Србије“.

У Храму Светог Јована Крститеља чинодесјтвовали су свештеници намесништва Беличког из Јагодине, а грађани су могли пре литургије да целивају мошти 13 светаца колико их има у овом храму и по чему је јединствен. За све присутне обезбеђени су кувано вино, кувана ракија, чај и сокови. Уз бадњак заиграло се и српско коло.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *