Сеоски туризам и фарма магарица у Сисевцу: Милош Ивковић пронашао рецепт за успех
У живописном туристичком насељу Сисевац, надомак Параћина, Милош Ивковић развио је успешан посао заснован на сеоском туризму и узгоју магарица. У овом прелепом туристичком насељу, које је добило име по Светом Сисоју, налази се и манастир посвећен овом великом светитељу. Иако је Сисевац захвалан за пољопривредну производњу, многи млади су се преселили у веће градове. Ипак, Милош је остао на својој дедовини, где је основао породицу – са супругом има једно дете, а друго је на путу.
Милош је покренуо успешан посао сеоског туризма и узгаја магарце на својој фарми. „Имамо срећу да се све пуле баш у исто време”, каже Милош. За оне који не знају, младунче магараца зове се пуле, а магарице се „пуле” као што се овце јагње или краве теле. Магарице дневно дају од 200 грама до литар млека, због чега је оно веома скупо, а сир направљен од овог млека достиже астрономске цене.
Литар магарећег млека кошта 6.000 динара и пакује се у бочице од 100 милилитара. Ова дневна доза довољна је и за децу и за одрасле. Магареће млеко је најсличније мајчином млеку и може се давати бебама од првог дана живота. Такође, ово је једино млеко које не садржи бактерије у тренутку муже.
Сир од чистог магарећег млека кошта чак 120.000 динара (1.000 евра) по килограму, док је комбинација са крваљим млеком нешто приступачнија и износи 10.000 динара по килограму.
„Сви су знатижељни и желе да пробају овај деликатес. Тренутно имамо 40 магарица, а план нам је да повећамо број на 100. Поред магараца, на нашој фарми живе и муфлони, буше, подолско говече и три понија који су наши љубимци“, објашњава Милош.
Магарице се музу од маја или јуна до јануара, а иако захтевају мање одржавања у односу на друге животиње, изузетно су привржене својој власничкој породици. Милош додаје да овај посао, иако захтеван, може бити веома исплатив, јер све што произведу успевају да продају по пристојним ценама.
Фото: Rina
Извор: Telegraf.rs / Rina