Градови СрбијеНовости

Свилајнац бележи петогодишњи рекорд у броју рођених беба

У општини Свилајнац у 2022. години рођено је 155 беба, што је за скоро 10% више него годину раније и највише у последњих пет година. Посебно се истакло село Седларе где је рођено 11 беба, што је вишегодишњи рекорд.

Породица Богдановић из овог села прошле године добила је четврто дете:


“Као вишечланој породици много нам значи брига и помоћ локалне самоуправе која, осим новчане помоћи, свакој рођеној беби даје и беби пакет са основним стварима за новорођенче, као и аутоседиште. Али свакако нам највише значи то што имамо где да радимо, а село се развија, имамо вртић, школу, добру инфраструктуру, програме за децу и деца у селу имају приближне услове
за раст и развој као и деца у граду” – рекла је Јелена Богдановић.


Председник општине Свилајнац Предраг Милановић сматра да су за то заслужни политика, која се води деценију уназад кроз отварање нових фабрика и нових радних места, као и побољшање квалитета живота грађана Свилајнца кроз развој у свим сегментима живота:


“Да би се неко одлучио да оснује или проширује породицу прво мора да има посао, затим пристојно окружење за живот са развијеном инфраструктуром и пратећим садржајима, а ми се више од деценије трудимо да то обезбедимо. Данас Свилајнчани могу да бирају радно место, јер смо само за последње две године имали чак осам нових инвеститора” – објашњава Милановић.


Он је подсетио да се из буџета општине сваке године издваја по 30.000 динара за прво и друго рођено дете и 40.000 динара за треће дете, као и да се годишње издваја 2,5 милиона динара за финансирање пет вантелесних оплодњи за парове који немају више права на државни бесплатни програм. До сада је преко овог програма рођено укупно петоро деце, а једна од њих је и
осмогодишња Анђелија:


“Ми нисмо имали права на државну помоћ јер смо имали већ једно дете и после десет година безуспешних покушаја успела нам је вантелесна оплодња коју је финансирала општина Свилајнац. То нам је значило јер смо били ослобођени стреса како ћемо то да платимо па смо могли да се посветимо само дочеку новог члана породице. Тај процес је сам по себи стресан и емотиван, а ми
смо захваљујући овом програму локалне самоуправе имали једну велику бригу мање” – рекла је Виолета Радосављевић, Анђелијина мама.

PHOTO: SCREENSHOT

Општина Свилајнац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

Овај тект је подржан од стране Општине Свилајнац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *