Градови СрбијеНовости

,,Точак времена“ освојио златну медаљу

За иновације на „Тесла фесту“, фестивалу иновација, знања и стваралаштва, професор физике у параћинској гимназији за патент „Точак времена“ добио је златну медаљу . Вечити кружни календар омогућава да за сваки датум од прве до 2400. године одредите у који дан пада. Професор је математички доказао и потврдио тачност свог патента.

Вечити кружни календар како је професор физике Предраг Милошевић назвао свој патент омогућава да за само неколико тренутака једноставним окретањем точка пронађете дан за било који датум од прве до 2400 године. Прецизно и тачно може се одредити дан рођења, празник или важан историјски датум.

Да Точак времена ради перфектно, доказао нам је Иван Карапанџин, ученик другог разреда Гимназије у Параћину. „Косовски бој је био 28.јуна 1389., значи нађемо годину 1389. ставимо где је јун и онда доле прочитамо где је 28. Косовски бој био у понедељак“.

Календар је апсолутно тачан и може да одреди датуме из ране историје пре супербрзих рачунара. Механички проналазак, каже професор Милошевић, био би кориснији да је пронађен пре неколико стотина година, али је научницима то некако промакло.

„Прочитао сам у једном часопису да је Џон Конвејн познати математичар са Принстона, теоретичар бројева тројици људи израчунао када су рођени и одушевио свет. Мени је то било занимљиво пошто сам ја то знао као дете и онда сам тада написао научни рад 2018.године који је објављен у зборнику Друштва физичара, држао сам предавање у Кладову како се то рачуна и требало је да се саберу три броја. Тад сам направио календар за три хиљаде година и математички сам доказао његову апсолутну тачност“, објашњава Предраг Милошевић, професор физике параћинске гиманазије.

Пре представљања јавности „Точак времена“ уписан је у регистар патената, а на новосадском „Теслафесту“ освојио је прво место међу 70 иновација.

„Точак времена као једна корисна ствар и ја сам то направио првенствено да би људи могли да га користе, да се служе њиме“, наводи Предраг Милошевић, професор физике параћинске гиманазије.

Жеља параћинског иноватора је да се „Точак времена“ нађе у свим школским кабинетима историје, али и да постане туристичка атракција на параћинском градском тргу.

PHOTO: SCREENSHOT

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *